ODS: Podnikání má být jednodušší!

03.06.2016 4:30

Občanští demokraté představili v rámci kampaně „Zjednodušme to“ svůj program v oblasti podnikání a daňové politiky. ODS chce například snížit náklady na pracovní místo, podpořit start-upy a umožnit založení firmy do 24 hodin.

ODS: Podnikání má být jednodušší!
Foto: ODS
Popisek: ODS

„V pondělí jsme spustili kampaň k senátním a krajským volbám a představili heslo „Zjednodušme to!“. Jednou z oblastí, které se chceme v kampani věnovat, a kterou chceme zjednodušit, je podnikání. Současná vláda pomáhá investičními pobídkami korporacím, naopak malým firmám a živnostníkům. My chceme podnikání zjednodušit. To znamená osekat zbytečné papírování a podpořit například inovativní start-upy. Chceme také zjednodušit daňový systém. Vždyť 121 zemí má jednodušší daně než my, zrušme ty zbytečné: z nabytí nemovitostí nebo silniční. Zároveň si myslíme, že v době, kdy roste ekonomika, by měly růst i platy. Když snížíme odvody za zaměstnance minimálně o 3 procentní body, mohou mít lidé vyšší platy a firmy vytvářet nová pracovní místa,“ řekl Petr Fiala.

„Moderní ekonomika je závislá na inovacích. Podpořme firmy, které do inovací a výzkumu investují, například možností vyšších odpisů. U malých a středních firem až do dvojnásobku hodnoty investic. Zjednodušme založení firmy. Když to jde v jiných zemích během jednoho dne, musí to jít i u nás. Živnostníci by měli mít možnost získat živnostenské oprávnění přes internet. Tématem je i zjednodušení prodeje domácích potravin. Umožněme například maminkám na mateřské legálně prodávat potraviny, které doma vyrobí,“ vysvětluje Alexandra Udženija.

„Na Vysočině jsou nižší platy než ve většině ostatních krajů, to je třeba změnit. Musíme zvýšit atraktivitu učňovského školství, abychom měli dost kvalifikovaných zaměstnanců, které firmy potřebují a rádi je dobře zaplatí. Chceme zlepšit veřejnou dopravu – když budou vlaky a autobusy jezdit často, lidé budou ochotni dojíždět za lepší prací. Hodláme také zavést jednotnou jízdenku na různé druhy spojů, které provozuje kraj. Důležitá je cena práce. Musíme snížit odvody za sociální a zdravotní pojištění, aby firmy zaměstnávaly více lidí a tak vznikala nová pracovní místa,“ uvedl Zdeněk Geist, lídr ODS do krajských voleb na Vysočině.

„Na podnikatele se poslední dobou valí jedna nová povinnost za druhou. Jenom vyplňováním kontrolního hlášení strávili 2,5 milionů hodin a stálo je to miliardy korun. Přínos do státního rozpočtu je sporný, proto je nejrozumnější kontrolní hlášení úplně zrušit. Podnikatele trápí i neustále se měnící daňové zákony. Řešením je i stanovení pevných termínů, ve kterých budou zákony nabývat účinnosti,“ řekla Irena Bartoňová-Pálková, kandidátka ODS do Senátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…