ODS, TOP 09: Pandemický zákon projednáme. Naším cílem je schválení s minimálními úpravami

24.02.2021 15:45

Senátoři budou dnes projednávat návrh pandemického zákona, ve kterém chtějí opravit chyby a s minimalistickým pozměňovacím návrhem ho poslat zpět do Sněmovny, aby mohl být schválen co nejrychleji.

ODS, TOP 09: Pandemický zákon projednáme. Naším cílem je schválení s minimálními úpravami
Foto: ODS
Popisek: ODS

U návrhu zákona o mimořádném příspěvku zaměstnanci při nařízené karanténě chtějí vypustit evidenci všech pracovníků na dohodu, která je zbytečná a zatěžující. Na zítřejším jednání o volebním zákonu budou senátoři hájit zachování 14 volebních krajů, kvorum 7, 9 a 11 % pro koalice, odmítají bonus pro vítěze a odložení účinnosti o 1 rok. Během druhého čtení budou projednávat korespondenční volbu, kterou podporují.

„U návrhu zákona o mimořádném příspěvku zaměstnanci při nařízené karanténě chápeme motivaci paní ministryně Maláčové, že chce dosáhnout trasování občanů a motivovat je, aby se nechali ‚zavřít doma‘, ale na druhou stranu máme pochybnosti, zda není naopak tedy demotivující chodit do práce. Otázkou také je, jak budou tito lidé kontrolováni atd. V Poslanecké sněmovně došlo k doplnění evidence všech ‚dohodářů‘ do návrhu zákona, tím však dochází k naprosto zbytečné zátěži. To budeme chtít určitě vypustit. Nejdůležitějším bodem dnešní schůze je jednoznačně pandemický zákon. Jsme rádi, že se na poslanecké půdě dohodla koalice s opozicí, na druhou stranu jsme přišli na závažné chyby, které budeme chtít opravit. Stanovisko většiny klubu bude vrátit zákon s minimalistickým pozměňovacím návrhem. Především chceme zrušit možnost platnosti mimořádných opatření v případě zrušení platnosti pandemické pohotovosti,“ uvedl předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra.

„Senát čeká naprosto zásadní debata o volebním zákonu, který se musí změnit po rozhodnutí Ústavního soudu. My do těchto jednání jdeme s jasnou představou, chceme zachovat 14 volebních krajů. Matematický přepočet na mandáty by měl být co nejvíce proporční, s čímž souvisí náš odmítavý postoj k jakémukoliv bonusu pro vítěze, který by výsledky deformoval ve prospěch vítěze voleb. Co se týče uzavírací klauzule pro koalice, považovali bychom za vhodné 7, 9 a 11 % pro koalici dvou, tří případně čtyř a více stran. Také bych chtěl avizovat, že budeme navrhovat, aby nový volební zákon obsahoval korespondenční volbu pro občany v zahraničí. Ti v současnosti mají velmi omezené způsoby, jak mohou volit. Na tento náš návrh přijde řada během druhého čtení,“ sdělil 1. místopředseda senátorského klubu Tomáš Czernin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.