ODS: Zmatek v otázce Pražských stavebních předpisů pokračuje i s novým vedením

16.12.2014 14:50

Praha není schopná novelizovat Pražské stavební předpisy. Jedná se o dokument, který zásadním způsobem ovlivní výstavby v Praze. Nicméně jeho schválení provázejí značné kontroverze a problémy.

ODS: Zmatek v otázce Pražských stavebních předpisů pokračuje i s novým vedením
Foto: red
Popisek: Filip Humplík (ODS)

Pražské stavební předpisy nebyly projednány s městskými částmi a zaslané připomínky nebyly ze strany úřadů akceptovány. Je to bezprecedentní krok, který není pro veřejnou správu obvyklý.

Magistrát hl. m. Prahy je odpovědný za to, že město nezvládlo novelizovat dokument včas a propáslo lhůtu 60 dnů na úpravu dokumentu, kterou jim uložilo Ministerstvo pro místní rozvoj. Praha novelizaci nezvládla a je pouze na benevolenci Ministerstva pro místní rozvoj, zda nepozastaví účinnost Pražských stavebních předpisů. Ministerstvo je ale orgánem státní správy, který se musí řídit zákonem. Jakékoliv spekulace o vstřícném přístup ministerstva jsou pouze na úrovni přání lidí, kteří nesou za zpackanou přípravu odpovědnost.

„Neustále posloucháme to, že Pražské stavební předpisy jsou klíčový dokument pro výstavbu v Praze. Je však otázkou, co úřad celých 60 dnů dělal, a proč na dnešní Radě hl. m. Prahy nebyl odsouhlasen nový předpis nebo zamítnut stávající tak, aby bylo vyhověno připomínkám Ministerstva pro místní rozvoj,“  komentoval průběh dnešního jednání předseda pražské ODS Filip Humplík.

Nová rada tak pouze navazuje na zmatek svých předchůdců ohledně výstavby v Praze. Zároveň se radní vystavují nebezpečí, že budou za stav plně odpovědní, protože novela neodstraňuje hlavní vady vytýkané tvůrcům stavebních předpisů ze strany ministerstva.

Předsedkyně klubu zastupitelů za ODS Aleksandra Udženija k tomu ještě dodává: „Je pozoruhodné, že jediný, kdo je s pražskými stavebními předpisy spokojen, jsou developeři a komora architektů. Podotýkám, že je to ta komora, která se není většinou schopna shodnout ani na vítězi architektonické soutěže. Většina městských částí s navrhovanou podobou dokumentu nesouhlasí a kritizuje to, že jejich připomínky nebyly akceptovány při projednávání. Město je vlastně obešlo a většinu připomínek nevzalo v potaz.”

reklama

autor: ODS

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

7:07 Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

Jako ministr školství si vážím toho, že v domácí odborné komunitě existuje poměrně silná shoda na ro…