ODS a KDU-ČSL SPOLU zahájily ve Znojmě volební kampaň

25.08.2022 10:06 | Tisková zpráva

Ústředním mottem je slogan SPOLU to zvládneme.

ODS a KDU-ČSL SPOLU zahájily ve Znojmě volební kampaň
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič u volební urny, ilustrační foto

Lídr znojemské ODS František Koudela společně s lídrem lidovců Pavlem Jajtnerem představil volební program koalice ODS+KDU-ČSL SPOLU pro nadcházející komunální volby. Program nese název SPOLU TO ZVLÁDNEME a znojemské SPOLU si v něm stanovilo 5 priorit. “Naší největší prioritou jsou znojemské rodiny s dětmi. V našem pojetí jsou základní hodnotou, na které chceme stavět budoucnost Znojma,” řekl lídr společné kandidátky občanských demokratů a lidovců František Koudela.

ODS a KDU-ČSL jsou ve Znojmě součástí vládnoucí koalice, která město v posledních letech posouvá výrazně kupředu. “Myslím, že jsme ve Znojmě v uplynulých čtyřech letech odvedli kus dobré práce. Zároveň jsem pyšný na to, že jsme byli nejvíce státotvornými stranami ve znojemském zastupitelstvu,” říká František Koudela. Pavel Jajtner doplňuje: “Byli jsme u zrodu všech nejdůležitějších projektů, jako například u zahájení výstavby nového krytého bazénu nebo u sestavení Balíčku první pomoci proti inflaci a růstu cen energií.”

Program pro prodemokraticky smýšlející voliče

Do následujících čtyř let ODS a KDU-ČSL stanovily tyto priority:

  1. Podpora rodin
  2. Posílení znojemské ekonomiky
  3. Rozpočtová odpovědnost 
  4. Péče o rodinné klenoty Znojma 
  5. Zkvalitnění spolupráce s krajem a vládou

“V případě rodin jsme připraveni podporovat znojemské rodiny ve všech aspektech, které může ovlivnit samospráva. Pomůžeme v otázce poplatků za mateřské školy, přes kvalitní vzdělávání až po dostatek dětských hřišť a kulturního a sportovního vyžití,” říká František Koudela. Koalice ODS a KDU-ČSL hodlá v případě nutnosti v době superinflace připravit Balíček druhé či třetí pomoci.

Znojemské SPOLU chce také pokračovat v modernizaci znojemských základních škol a dokončit výstavbu krytého bazénu v Louce. Je rozhodnuto také podpořit výstavbu nových bytů a rodinných domů.

Silnou podporu dostane i kultura a sport. “Kromě toho, že budeme cíleně podporovat organizátory kulturních akcí a znojemské spolky, chceme vytvořit nové komunitní centrum s knihovnou, které bude novým přirozeným místem setkávání ve městě s dostatečně velkou kapacitou a zázemím, a také nový venkovní amfiteátr, kde bychom mohli organizovat kulturní akce pod otevřeným nebem,” prozrazuje plány František Koudela (ODS).

Znojmo je na krizi díky zodpovědnému hospodaření připraveno

Nyní v době superinflace je znojemské SPOLU připraveno vzít na sebe ještě větší díl zodpovědnosti a provést město nejtěžšími časy od sametové revoluce. “Oslovujeme tímto všechny prodemokraticky smýšlející voliče. Voliče, kteří jsou rádi, že SPOLU vrátilo do Česka slušnost a respekt k druhým. Voliče, kteří jsou rádi, že máme v čele země premiéra, který voličům konkurence nespílá, že to jsou fašisti a nacisti,” říká František Koudela.

“Samozřejmě, že velmi citlivě vnímáme obavy našich spoluobčanů z rostoucích cen energií. I nás samotné to velmi zneklidňuje, ”doplňuje Pavel Jajtner. “Bohužel všichni bez rozdílu platíme daň za to, že minulá vláda ignorovala udržitelné zdroje energie a hrubě podcenila energetickou bezpečnost ČR. My jsme k vedení Znojma měli zcela opačný přístup. V uplynulých 2 letech jsme na radnici vytvořili rozpočtový přebytek ve výši 137 miliónů korun, který nyní v době krize můžeme využít jako záchrannou rezervu.”

Znojmo tak má podle představitelů ODS a KDU-ČSL ve srovnání s jinými městy velkou výhodu. “Chtěl bych všechny Znojmáky ujistit, že ač nás čekají těžké časy, jsme připraveni vytvořit funkční protikrizovou koalici, která nás touto krizí provede. Spolu to zvládneme,” ujišťuje lídr znojemské koalice SPOLU František Koudela.

SPOLU myslí ve Znojmě i na seniory a osoby se zdravotním postižením

Znojemské SPOLU považuje za důležitou součást rodiny také seniory. “Určitě chceme zlepšit zapojení seniorů do veřejného života i jejich kulturní vyžití,” doplňuje Pavel Jajtner (KDU-ČSL). “Budeme pokračovat v investicích do domovů pro seniory a také považujeme za důležité posílit systém terénní péče o seniory a zdravotně postižené občany.”

Podle ODS a KDU-ČSL musí Znojmo pokračovat v zajišťování poskytování sociálních služeb jak svou příspěvkovou organizací, tak i ostatními poskytovateli. Obě strany se shodly, že město potřebuje také rozšířit odlehčovací sociální služby. Zvláštní pozornost chce koalice věnovat domácí hospicové péči, díky které může i ten, jenž je v poslední fázi svého života, dožít důstojně a v blízkosti své rodiny.

“Do našeho plánu jsme zařadili i vznik chráněného bydlení pro pacienty s poruchou autistického spektra. Také tito lidé patří do naší společnosti a mají právo na plnohodnotný život,” uzavírá představování hlavního programového bodu znojemského SPOLU lidovců Pavel Jajtner.

Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

  • KDU-ČSL
  • KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.

V plánu SPOLU je podpora malých a středních firem, nové projekty i oprava divadla

Z dalších programových priorit zástupci ODS a KDU-ČSL zdůrazňují podporu lokální ekonomiky a malých a středních firem, protože ekonomika je základ prosperity Znojma. Klíčovými sektory jsou pro znojemské SPOLU vinařství, turistický ruch a gastronomie.

Důležitou součástí programu středopravicové koalice je rozpočtová zodpovědnost. „V žádném případě nezadlužíme naše město nad únosnou míru, aby naše závazky nemusely splácet ještě naše děti” slibuje František Koudela a pokračuje: „Je to jasný vzkaz občanům a voliči mají naše slovo.”

Z pohledu investic chce ODS a KDU-ČSL v areálu pivovaru formou PPP projektu postavit evropsky unikátní Svět vína a kultury a dokončit tak celý proces revitalizace ulice Hradní. V Louckém klášteře plánuje postavit formou PPP projektu novou moderní ubytovací kapacitu a v Jízdárně Louckého kláštera by měl vyrůst nový společensko-kulturní sál. Další investice plánuje koalice vynaložit na opravu Městského divadla, které Koudela s Jajtnerem shodně považujeme za další z klenotů Znojma. Souběžně budeme pokračovat v investicích do infrastruktury, chodníků, posílíme zelené projekty a projekty na úsporu energií.

“Vše, co jsme dnes vyjmenovali, je v silách znojemské radnice. Neslibujeme lidem modré z nebe. Máme pro město připravena správná a zodpovědná řešení a podnikneme zcela konkrétní kroky, které Znojmu a všem občanům bez výjimky pomohou přestát nelehké časy. S tímto odhodláním jdeme do voleb,” říká závěrem lídr koalice ODS+KDU-ČSL SPOLU František Koudela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pastuchová (ANO): Zvýší se riziko vzniku korupčního prostředí

17:04 Pastuchová (ANO): Zvýší se riziko vzniku korupčního prostředí

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…