ODS odmítla návrh socialistů na zrušení karenční doby

31.05.2018 9:45

ODS v Poslanecké sněmovně odmítla poslanecký návrh ČSSD, který ruší třídenní karenční dobu, po kterou není zaměstnancům vyplácena nemocenská.

ODS odmítla návrh socialistů na zrušení karenční doby
Foto: ODS
Popisek: ODS

Podle Jana Bauera, poslance ODS a místopředsedy výboru pro sociální politiku, takové opatření bez vzájemné dohody se zaměstnavateli poškodí celý firemní sektor v Česku a ve výsledku i samotné zaměstnance.

„Tento návrh, evergreen české levice, je podáván přes jednoznačný nesouhlas zaměstnavatelů. Bývalo přitom dobrým zvykem, že opatření s dopadem na zaměstnance a zaměstnavatele byla nejdřív předjednána na tripartitě a vláda se snažila o rozumnou dohodu mezi všemi zúčastněnými stranami. Nynější systém vyplácení nemocenské se v minulosti rodil velmi složitě, dnes dobře funguje a nevidíme důvod ho měnit,“ uvedl Jan Bauer. Podle něj nyní leží zodpovědnost za tento návrh a jeho dopady právě na vládě v demisi Andreje Babiše, protože k němu dala souhlasné stanovisko.

„My považujeme za prospěšnější dotáhnout projekt e-neschopenky, který sníží administrativu spojenou s vystavením nemocenské, usnadní vzájemnou komunikaci mezi lékařem, zaměstnancem a jeho zaměstnavatelem a omezí zneužívání nemocenské. Jak ale víme, přípravy e-neschopenky pod vedením současné vlády selhaly,“ doplnil Jan Bauer.

Návrh ČSSD novely zákoníku práce rušící karenční dobu dnes poslanci propustili do druhého čtení. ODS je připravena přijít v dalším legislativním procesu s vlastními pozměňovacími návrhy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…