OSA chce až o polovinu zvýšit poplatky, Piráti to odmítají

11.08.2016 21:48

Ochranný svaz autorský (OSA) hodlá příští rok zvýšit autorské poplatky. Některé z účtovaných sazeb by tak měly až o polovinu podražit. Organizace krok vysvětluj tím, že čeští tvůrci dostávají jedny z nejnižších odměn v Evropě.

OSA chce až o polovinu zvýšit poplatky, Piráti to odmítají
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

K rozhodnutí došlo i přesto, že vloni OSA vybrala rekordní částku 915 milionů korun. Jen o 280 milionů z této sumy ovšem doputovalo k českým autorům. Tah je podezřelý tím spíš, že ve sněmovně nyní probíhá 2. čtení novely autorského zákona, který se tak možná svaz snaží obejít. Česká pirátská strana proti praktikám kolektivních správců dlouhodobě bojuje a zásadně se staví proti tomu, aby zvyšovaly autorské poplatky dle jejich libovůle.

„OSA, Dillia, Intergram a podobné organizace jsou za léta prolobované monopoly parazitující na všech občanech včetně umělců. Jejich funkce je dávno překonaná a jejich vliv na autorský zákon je nežádoucí. Legislativa by neměla zaručovat dominantní postavení neprůhlednému korporátu zastupujícímu autory, kteří se jí o to vůbec neprosili,“ vyjádřil se k situaci předseda Pirátské strany Ivan Bartoš.

Poplatky kolektivní správci požadují pokaždé, když dojde k dalšímu užití díla. Stačí, když ve svém baru pustíte radio, přestože to už jednou za puštění skladby platilo. Nesouhlas s těmito nesmyslnými praktikami je jedním z důvodů, proč vůbec začaly Pirátské strany v Evropě vznikat.

„OSA se musí stát absolutně transparentní organzací a její pravomoce by měly být výrazně osekány. Neměla by vybírat poplatky za prázdná média, neměla by vybírat výpalné za nezastupované kapely a za písně, které sama kapela zpřístupní zdarma pro všechny. V současné podobě to vlastně funguje jako daň a OSA je neprůhledná neziskovka, která ji vybírá,“ komentuje stav místopředseda strany Martin Šmída.

V roce 2013 rozjeli Piráti kampaň Hrajeme svobodnou hudbu, která trvá dodnes. Pro provozovatele vytvořili návod, jak se smlouvě s ochranným svazem vyhnout, ušetřit a zároveň se nevzdát hudby ve svém podniku. Existují třeba výrazně levnější internetová rádia, na nichž hrají pouze autoři nezastoupení kolektivními správci, nebo dokonce celá kolekce svobodné hudby, která je od veškerých poplatků zcela odproštěna a lze ji stáhnout ze stranického webu. Součástí kampaně byla právnická podpora pro všechny podnikatele, kterým by kvůli tomu ochranné svazy dělaly problémy. K takovému případu došlo ještě ten rok. Intergram zažaloval Reného Vaněčka, vedoucího klubu v Kadani, který pouštěl totiž z rádia hudbu místních kapel a soud vyhrál.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.