OVV ČSSD Ostrava: Pane primátore, připomínáte nám Karolínu Peake

20.05.2014 22:09

Výzvu panu primátorovi Ing. Petru Kajnarovi.

OVV ČSSD Ostrava: Pane primátore, připomínáte nám Karolínu Peake
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Pane primátore,

reagujeme tímto na Vaše oznámení o založení vlastního politického hnutí Ostravské forum. Je symbolické, že oznámení o založení tohoto hnutí spadá na termín, kdy uplynul rok od schválení finanční injekce ve výši 114 milionů korun za nákup pozemků a majetku od společnosti Bazaly, nedůstojným a opakovaným hlasováním ve stylu „Budeme hlasovat tak dlouho, dokud neprojde to, co si přejeme.“ Zvláštní injekci soukromému subjektu jste prosadil v době, kdy město Ostrava šetří například na sociálních službách, osekává linky městské hromadné dopravy a kdy jaksi „pozapomnělo“ přerozdělit finance na školy a školky městským obvodům ve výši téměř 160 miliónů korun. Ostravská sociální demokracie nákup pozemků a majetku na Bazalech za cenu 114 milionů korun v této těžké době nepodpořila. Stanovisko vlastní strany jste si vzal osobně a začal jste útočit do vlastních řad.

Napadením kandidátky ČSSD pro mimořádné Parlamentní volby 2013 jste završil rozchod se sociální demokracií, kdy se zdá, že jediným Vašim důvodem bylo nenaplnění Vaši osobní ambice stát se poslancem při souběhu s funkcí primátora.

Do rukou se nám v posledních dnech dostal dokument, který koluje i mezi veřejností a kde jako člen petičního výboru vybízíte k podpisové akci, která má iniciovat vznik nového politického hnutí. Jsme opravdu zaskočeni zneužíváním zaměstnanců města k realizaci podpůrné petice pro vznik Vašeho politického hnutí, když podle regionálního tisku kolují dokonce tyto petice na služebnách Městské policie. Můžeme se jen domnívat jaké „přesvědčovací“ argumenty k „dobrovolnému“ podpisu jsou vůči zaměstnancům města používány a žádáme, aby od takových postupů bylo okamžitě upuštěno.

V petici představujete i některé programové cíle Vašeho hnutí. Ano, to je neoddiskutovatelné demokratické právo každého občana. Na celé věci jsou zarážející skutečnosti, které nás nutí reagovat.

První a zásadní je, že nelze dost dobře pochopit, proč jste tedy jako primátor města, který ho řídí již druhé volební období, nenaplňoval tyto cíle již po celou tuto dobu, tedy skoro osm let. Navíc podotýkáme, že předtím jste se na řízení města podílel čtyři roky jako náměstek primátora pro investice. Pokud je, a to uvádíme jen příklad, jeden z Vašich programových cílů návrat bydlení do centra města, pak jste to především Vy, kdo by měl skládat účty za to, že výsledek po dvanácti letech Vašeho řízení města je věru nevalný. A takto můžeme vzít jeden programový cíl Vašeho politického hnutí za druhým.

Další a neméně důležitá záležitost je, že Vy sám jste se podílel na tvorbě jak programu ČSSD pro volební období 2010-2014, tak Programového prohlášení koalice vládnoucí v Zastupitelstvu města Ostravy, kde jsou opět zakotveny identické cíle. Otázka je tak stejná – co jste tedy pane primátore dělal poslední skoro 4 roky?

Pane primátore, připomínáme, že jste byl do funkce primátora zvolen za sociální demokracii a nyní reprezentujete nový subjekt s cílem stát se znovu primátorem. Pokud hodláte i nadále setrvat ve funkci primátora, znamená to, že budete řídit město bez řádného mandátu od voličů. Legitimní je Vaše okamžitá rezignace na post primátora a zastupitele, tímto krokem vrátíte mandát sociální demokracií (za kterou jste mandát získal), a následně se pokuste získat mandát u voličů s Vaším novým politickým subjektem. Doposud jste tak neučinil, i když je to v demokratických společnostech naprosto běžné a Vy sám se demokracií oháníte dost často. Zůstáváte tak primátorem zvoleným za ČSSD, ale zároveň budujete hnutí, jehož jedním z cílů, a doufejme, že ne jediným, je v příštích volbách ČSSD oslabit. Připomínáte nám tak trochu Karolínu Peake, která, aby se udržela ve funkcích, si také založila vlastní stranu. Lidsky chápeme Vaši hlubokou frustraci z pracovních a politických neúspěchů posledních dvou let. Být vyměněn ve funkci stínového ministra průmyslu pro nezvládnutí této funkce, nedostatek podpory vlastní politické strany a zrušení členství v ní pro její poškozování, jsou těžké okolnosti.

Pojďme se však od těchto Vašich osobních problémů oprostit a pracovat pro naše město. Pokud neprojevíte dostatek sebereflexe a politické korektnosti a ve funkci primátora nadále setrváte, dáte veřejnosti jasně najevo, co všechno je člověk pro udržení funkce schopen udělat.

I přesto jsme připraveni podpořit návrhy na prosazení programových cílů Programového prohlášení politických stran volebního programu ostravské koalice, které jsou shodné s cíli i Vašeho nově vznikajícího hnutí. Proklamujete-li zájem pomoci tomuto městu, pojďme to učinit ! Neplýtvejte teď čas a nezneužívejte svého postavení primátora pro prezentaci svých osobních politických cílů. Usiloval jste o to, být primátorem města, města, které potřebuje jasné a srozumitelné vedení. Pokud jste toho schopen, máme na to společně ještě půl roku. Nebo tuto dobu chcete promarnit a soustředit se jen na vyřizování osobních účtů a vlastní sebeprezentaci ? Pak ovšem jako primátor města nemůžete tomuto městu sloužit.

Pane primátore, nemarněme čas a pojďme pracovat. I za těch pár měsíců se dá ještě stihnout spousta práce. Začněme třeba tím, že bez dalšího protahování schválíme Obecně závaznou vyhlášku, která zakáže provozování hazardních her na území celého města a ukážeme tak, že zastupitelstvo města není ovládáno hazardním lobby. Pokud se chce, všechno jde. Očekáváme návrhy k dosažení Vámi proklamovaných cílů na Zastupitelstvu města.

V Ostravě dne 20. 5. 2014

Předsednictvo okresního výkonného výboru ČSSD Ostrava

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce