Okamura: Když se nebude krást, na důchody bude!

23.11.2013 9:39

Předseda Hnutí Úsvit byl hostem pořadu „Máte slovo“. S palčivým tématem „Důchody a důchodci“ se přitom popasoval velmi dobře. Hned v úvodu se rozhořela diskuze nad otázkou valorizace důchodů, zatímco ostatní se dohadovali nad částkou, Tomio Okamura řešil i jak to udělat a co je zapotřebí.

Okamura: Když se nebude krást, na důchody bude!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

„Souhlasím s tím, že musíme zvýšit důchody. Můžeme je zvýšit okamžitě, minimálně o několik stovek korun. A já řeknu jak.  Zaprvé musíme nastartovat ekonomiku. K tomu vede neměnit daňové prostředí, aby firmy nepropouštěly a také snižovat DPH, abychom nastartovali spotřebu, ulevili lidem a dosáhli přirozeného vytváření pracovních míst. Aby zaměstnaní odváděli sociální pojištění a bylo na ty důchody. A další klíčová věc, musíme podpořit rodiny s dětmi. Úsvit navrhuje bezúročné novomanželské půjčky, protože jako národ vymíráme. To znamená, že nemá kdo pracovat na ty důchody. Musíme zvýšit porodnost dětí a také musíme například podpořit místa v mateřských školkách, aby dětí bylo co nejvíce, a oni pak budou 40 let pracovat a na důchody bude,“ nastínil Tomio Okamura, že problém důchodů je zapotřebí řešit komplexně.

Na druhou stranu peníze na důchody mohou být, pokud státní rozpočet nebude čelit nájezdům kmotrů. „ Je pravda, že ty úspory můžeme najít i teď, ale u toho už ty minulé vlády byly. Například já jsem se bavil s ekonomy a potvrdili nám program Úsvitu přímé demokracie, že kdybychom poprvé v historii České republiky udělali forenzní audit státního rozpočtu, tak hned ušetříme několik miliard“.

V této souvislosti Tomio Okamura připomněl i analýzu profesora Švejnara „kdyby se tady nepředražovaly veřejné zakázky a nerozkrádaly peníze, tak i profesor Švejnar zanalyzoval, že bychom měli 60 až sto miliard ve státním rozpočtu navíc. To znamená, na ty důchody je, ale proč tady dosavadní vlády nechaly ten rozpočet a nechávají ho rozkrádat nějakým kmotrům a zlodějům a pak není na důchody, to opravdu není dotaz na mě, protože Úsvit přímé demokracie je v parlamentu čtrnáct dní a my to chceme změnit.“

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomio Okamura

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

23:08 Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 k zákonu o zemských znacích a vlajkách