Okamura (SPD): Co bylo komukoliv prokazatelně ukradeno, musí být vráceno

26.01.2019 14:38

Komentář na facebookovém profilu ke zdanění církevních restitucí

Okamura (SPD): Co bylo komukoliv prokazatelně ukradeno, musí být vráceno
Foto: JK
Popisek: Tomio Okamura

Hnutí SPD podpořilo zdanění finančních náhrad v rámci církevních restitucí 19% sazbou a zákon prošel Sněmovnou. Nejsme proti církvím. A říkáme jasně, že co bylo komukoliv prokazatelně ukradeno, musí být vráceno. Ale právě tento konkrétní špatně napsaný zákon způsobil velké rozdělení společnosti a je potřeba zákon upravit tak, aby byl vyváženější a pro širokou veřejnost přijatelnější. Finanční náhrady, které nejsou náhradou škody, ale jsou skutečně čistým příjmem, by zdaněné být měly – stejně jako jakýkoliv jiný příjem v ČR. Typickou ukázkou toho, jak je zákon špatně napsaný je, že takzvané finanční restituční náhrady dostávají i církve, které před rokem 1989 dokonce ani neexistovaly, takže neměly nárok cokoliv restituovat. Například apoštolská církev s necelými pěti tisíci členy má dostat více než miliardu korun (1 056 336 374 Kč). Nebo luterská evangelická církev dostává 113 828 334 korun. Problematická situace je také s církvemi, které sice existovaly před převratem, ale majetky měly minimální. Celková finanční náhrada je zákonem o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi stanovena paušálně v celkové výši 59 miliard korun.

Naším původním záměrem bylo, aby se podařilo zjistit, zda finanční náhrady při církevních restitucích nebyly nadhodnocené. Zdůvodnění výše náhrad ze strany tehdejší vlády bylo totiž naprosto neprůkazné a nebylo zřejmé, na základě čeho se ke konečným cifrám došlo. Byla to hra s čísly a šlo o netransparentní proces.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Neprokázalo se, že náhrady nebyly nadhodnocené, proto jsme podpořili zdanění církevních restitucí. Je to totiž jediná cesta, jak napravit možnou chybu a získat stamiliony, které náleží státu, zpět.

Svým postojem se tedy nestavíme proti církvím, jichž se zákon o majetkovém vyrovnání týká, ale jde nám o principy obecné spravedlnosti a také o transparentnost. Občané mají právo znát pravdu, a pokud chce někdo něco proplácet ze státního rozpočtu, musí prokázat svůj nárok.

Finanční náhrada je zákonem o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi stanovena paušálně v celkové výši 59 miliard korun. Tato částka se však ve svém konečném důsledku výrazně navyšuje, neboť počínaje druhým rokem splácení, to je od roku 2014, je nesplacená částka finanční náhrady zvyšována v závislosti na inflaci. Finanční vypořádání, kterému laicky říkáme restituční zákon, je kombinací dvou institutů. Jde o finanční náhrady církvím za škody způsobené znárodněním jejich majetku a jsou také náhradou příspěvku na podporu činnosti, který církve v minulosti dostávaly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice