Okamura (SPD): Fialova vláda doslova ožebračuje český národ

20.03.2023 11:02 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke zdražování.

Okamura (SPD): Fialova vláda doslova ožebračuje český národ
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Šéf SPD Tomio Okamura v pořadu Partie.

Fialova vláda doslova ožebračuje český národ. Podle průzkumu České bankovní asociace v Česku rapidně přibývá lidí, kteří si berou nebankovní půjčky. Až polovina domácností kvůli rostoucím cenám totiž nevychází s penězi. Podle odborníků si oproti předchozímu roku lidé půjčují hlavně na nájem nebo zaplacení energií. Hrozí, že nebudou mít na splátky a mohou skončit v exekucích. Až 35 procent domácností aktuálně nemá žádné finanční rezervy. Informoval o tom servet tn.cz. Stop škodlivé Fialově vládě. Hnutí SPD předkládá řešení Fialovy drahoty.

Až polovina lidí nevychází s výplatou. Řadě z nich buď už došla finanční rezerva, anebo ji nikdy neměli. "Za poslední rok se ztenčily vklady, které měli lidé uložené na svých účtech, protože jak rostla inflace, tak lidé víc prostředků využili," vysvětlil mluvčí České bankovní asociace Radek Šalša.

Podle průzkumů si Češi menší částky sice snaží půjčovat od svých příbuzných. Když to ale nevyjde, nejčastěji se obrací na nebankovní finanční instituce. Jen za poslední týdny takových půjček přibylo zhruba o deset procent.

Podle ekonomů jsou v současné době pro řadu domácností půjčky téměř existenční nutností. "Bohužel tím, jak žijeme v době vysoké inflace, když zdražují energie, potraviny či nájemné, tak lidem zkrátka nestačí výplata na to, aby uhradili všechny své měsíční výdaje. Právě to je cesta do pekel," Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities.

Podle dat České bankovní asociace se každý desátý Čech zadlužuje rizikově. Nejčastější výše půjčky je do 20 tisíc korun. Lidé si víc půjčují i u bank. "Evidujeme zvýšený zájem o půjčky, nicméně nejde primárně o půjčky na nájem či energie. Zvýšený zájem jsme zaregistrovali zejména v oblasti sloučení půjček, kdy klientům nabízíme snížení měsíčních splátek," řekla mluvčí Komerční banky Šárka Nevoralová.

Hnutí SPD předkládá řešení Fialovy drahoty:

1) Zestátnění ČEZu a prodej levné české elektřiny napřímo českým občanům a firmám za zastropované ceny u výrobců a přes unijní energetickou burzu pouze prodej přebytků.

2) Obnovení národního importéra plynu a nákup levného plynu přímo od producentů, nikoliv přes německé překupníky jako je tomu v současnosti.

3) Přechodné snížení DPH u energií, pohonných hmot, základních potravin a léků a snížení ceny těchto komodit.

4) Odstoupení od Green Dealu Evropské unie.

5) Odstoupení od systému emisních povolenek EU, který zdražuje energie a suroviny.

6) Obnovení národního zpracovatele ropy.

7) Zrušení solární daně a veškerých dotací, které zdražují elektrickou energii pro spotřebitele.

8) Zajištění potravinové bezpečnosti. Podpora českých zemědělců a potravinářů.

9) Snížení neúčelných výdajů státu.

10) Srovnání podmínek tuzemských a zahraničních firem působících v ČR – Zavedení sektorové daně pro nadnárodní internetové giganty (Google, Facebook atd.), které v ČR generují obrovské zisky bez zdanění v ČR, a zdanění vyvádění nezdaněných dividend z ČR nadnárodními korporacemi.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce