Okamura (SPD): Fialova vláda nás chce do války zatáhnout za každou cenu, i bez souhlasu Parlamentu

20.01.2023 6:34 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k návrhu vysílat vojáky do zahraničí na maximálně 60 dnů bez souhlasu Parlamentu

Okamura (SPD): Fialova vláda nás chce do války zatáhnout za každou cenu, i bez souhlasu Parlamentu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí SPD Tomio Okamura

Fialova vláda nás chce do války zatáhnout za každou cenu – i bez souhlasu Parlamentu. Hnutí SPD proti tomu bude bojovat všemi zákonnými prostředky! 

Anketa

Přestřelil Babiš billboard „Nezatáhnu Česko do války“?

hlasovalo: 28716 lidí
Premiér Petr Fiala a ministryně obrany Jana Černochová (oba ODS) chtějí prosadit rozšíření práva vlády vysílat vojáky do zahraničí na maximálně 60 dnů bez souhlasu Parlamentu a také pobyt cizích vojsk na našem území. Toto rozšíření se má konkrétně týkat možnosti vlády učinit tak i v případě ochrany života a zdraví, ohrožení majetkových hodnot nebo bezpečnosti České republiky. Zatímco dnes je to možné pouze v rámci mírových a záchranných operací při živelních pohromách, vláda Petra Fialy toto chce rozšířit v podstatě na jakékoliv operace.

Hnutí SPD při projednávání těchto změn Ústavy a ústavního zákona o bezpečnosti České republiky minulý týden ve Sněmovně navrhlo jejich zamítnutí již v prvním čtení. Ale bohužel naši poslanci byli jediní, kteří pro toto zamítnutí hlasovali. Poslanci hnutí ANO k tomuto návrhu vyhýbavě vyjádřili zdrženlivý postoj. Tuto ústavní novelu nyní budou projednávat sněmovní výbory a poté projde závěrečným hlasováním ve Sněmovně a v Senátu, přičemž k jejímu přijetí je třeba ústavní většina zákonodárců v obou našich parlamentních komorách. Touto ústavní většinou 120 hlasů ovšem vládní koalice ve Sněmovně nedisponuje.

Nicméně je zde jasné a vážné varování: Fialova vláda nás chce do války zatáhnout za každou cenu – i bez souhlasu Parlamentu. To je pro nás v SPD absolutně nepřijatelné a budeme proti tomu bojovat všemi zákonnými prostředky!

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.