Okamura (SPD): Na zákon o referendu čekáme více než 20 let

23.02.2018 22:09

Komentář na facebookovém profilu k návrhu zákona o referendu.

Okamura (SPD): Na zákon o referendu čekáme více než 20 let
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Tak jsem se dozvěděl, že „Okamurův“ návrh zákona o referendu ve Sněmovně neprojde. Hlasovat se mělo příští týden. Hnutí ANO je totiž proti. Důvodem je prý to, že chceme občanům v případě jejich zájmu umožnit hlasovat i o mezinárodních smlouvách (EU, NATO atp.). Stanovisko hnutí ANO po dnešním jednání se zástupci Gazdíkova a Farského hnutí STAN potvrdil šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Šéf poslaneckého klubu hnutí STAN Jan Farský, kteří minulé volební období spolupracovali s Miroslavem Kalouskem, požádal dnes premiéra Andreje Babiše, aby ANO pomohlo zarazit ústavní zákon o referendu podle představ SPD Tomia Okamury a zabránilo také dalšímu prosazování programu SPD. Hnutí ANO jim bohužel vyšlo vstříc. Přitom zákon o referendu předpokládá česká ústava a čekáme na něj již více než 20 let, protože ho politici nechtějí...

Nic nebrání tomu, aby ten, kdo zákon o referendu skutečně chce, hlasoval PRO náš zákon, aby prošel ve Sněmovně alespoň do druhého čtení – a následně ho lze v rámci dalšího jednání kompromisně upravit. U ústavních zákonů totiž není v rámci druhého čtení stanovena časová lhůta pro projednání, takže žádná strana není pod časovým tlakem. Zamítnutím spadne celý zákon pod stůl. Je vidět, že ostatní strany funkční zákon o referendu ve skutečnosti nechtějí, přestože ho mnohé z nich před volbami také slibovaly. Přijetí demokratického zákona o referendu je pro naše hnutí SPD jednou z podmínek pro jednání o podpoře vlády.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

My se ale nenecháme odradit a tak jako dosud budeme ze všech sil prosazovat politický program našeho hnutí SPD, který jsme vám slíbili ve volbách. My v SPD jsme jediní, kteří prosazují komplexní balíček změn směrem ke spravedlnosti pro každého slušného občana: zákon o referendu, přímá volba a odvolatelnost politiků a jejich hmotná odpovědnost, odmítáme přijetí eura, prosazujeme důchodovou reformu směrem ke spravedlivým důchodům včetně garantovaného minimálního důchodu ve výši 11 tis. Kč, podporu pracujících rodin s dětmi - ne parazitujících, vyšší podporu zdravotně postižených spoluobčanů, změnu systému exekucí a zestátnění exekutorů, omezení lichvy, zásadní snížení byrokracie pro podnikatele, zrušení financování politických neziskovek a přesunutí těchto peněz k našich potřebným lidem, odmítáme další inkluzi ve školství, žádáme nulovou toleranci nezákonné migrace a islámu, prosazujeme lepší regulaci vývozu kapitálu z ČR aby měli naši lidé vyšší mzdy, dostupnou zdravotní péči pro každého občana, lepší kvalitu potravin, bezpečnost v ulicích, zákaz množíren psů, zrušení EET pro živnostníky a malé podnikatele - a nahrazení daňovým paušálem a další body. Chceme také hmotnou odpovědnost soudců a jejich časově omezený mandát, jelikož soudy a vymahatelná spravedlnost nefunguje. Je také zásadně potřeba změnit zákon o České televizi směrem k objektivnímu vysílání a řádnému hospodaření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

16:11 Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k mladé generaci.