Okamura (SPD): Nejnižší důchod je nutné pevně svázat s výší minimální mzdy

22.08.2018 13:02

Projev na 18. schůzi Poslanecké sněmovny 22. srpna 2018 k důchodové reformě

Okamura (SPD): Nejnižší důchod je nutné pevně svázat s výší minimální mzdy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Vážené dámy a pánové.

Navrhuji zařazení nového bodu s názvem Projednání základního parametru důchodové reformy. A nyní mi dovolte náš návrh zdůvodnit.

Naše hnutí Svoboda a přímá demokracie dlouhodobě považuje za jeden z klíčových problémů zajištění důstojného života lidem, kteří svůj produktivní věk pracovali, kteří celý svůj produktivní věk pracovali, a tedy odváděli státu daně a pojištění. Dnes jsou v chudobě statisíce důchodců, jejichž důchod objektivně nestačí na základní životní potřeby. Opakuji - na základní potřeby důstojného života. Tedy nájemné, energie a služby, potraviny a náklady spojené s udržením zdravotního stavu.

Ještě tíživější je situace seniorů, kteří ztratí životního partnera. Snad všechny dosavadní vlády deklarovaly zájem na realizaci důchodové reformy. Ale vždy to byly nakonec jen prázdná slova a činy chyběly. Naše hnutí SPD prosazuje kroky, které povedou k úpravám některých nedostatků současného systému. Především odmítáme zpochybnění zásadní úlohy prvního pilíře důchodového systému. Ten musí zajistit garanci důstojného života pro lidi s nejnižším důchodem. K tomu je nutné jeho případné vícezdrojové financování. Právě nejnižší důchod je zásadní pro posouzení životní situace důchodců a kvality důchodového systému. Jsme pro vysokou míru sociální solidarity v prvním pilíři a jsem přesvědčen, že tento princip akceptují i lidé s vyšším příjmem.

Chceme prosadit princip, že nejnižší důchod je nutné pevně svázat s výší minimální mzdy. To znamená, například v letošním roce by to bylo 12 200 korun pro všechny důchodce minimálně a od této částky zásluhově. Podle našeho názoru, jak nejnižší důchod, tak minimální mzda, tak v obou případech jde o podobnou sociální garanci státu. V případě zařazení tohoto námi navrhovaného bodu, navrhujeme následující usnesení Sněmovny. Poslanecká sněmovna považuje za nutné při řešení důchodové reformy zajistit výši minimálního důchodu na úrovni minimální mzdy.

Děkuji za pozornost.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

14:02 Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Vrběticím.