Okamura (SPD): Piráti, ODS, STAN, TOP 09 a lidovci chtějí brutálně zdražit bydlení

10.05.2021 16:57 | Komentář

Komentář na facebookovém profilu k návrhu zvýšení daně z nemovitostí

Okamura (SPD): Piráti, ODS, STAN, TOP 09 a lidovci chtějí brutálně zdražit bydlení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Piráti via facti chtějí lidem zdražit jejich bydlení – aby mohli z vašich peněz živit nepřizpůsobivé. Takto nějak by se podle mého názoru daly přeložit návrhy a myšlenkové pochody Pirátů. Jednak prosazují zavedení nepodmíněného základního příjmu pro všechny – to znamená, aby stát dával peníze i těm, kteří nepracují a pracovat nechtějí. Tedy i nepřizpůsobivým. Bez práce nejsou koláče a podle hnutí SPD by lidé, kteří pracovat nechtějí, ale mohou, neměli dostávat peníze od státu za NIC. Peníze náleží podle nás slušným a pracujícím lidem (či lidem, kteří pracovat nemohou bez vlastní viny). Navíc odmítáme zvyšování daně z nemovitosti i jiné věci, které lidem prodraží bydlení.

„Ten nepodmíněný základní příjem je jedno z řešení, které v budoucnu bude muset přijít,“ řekl v roce 2016 Ivan Bartoš.

„Zdanění nemovitostí může přinést stovky miliard korun ročně a zlepšit dostupnost cen nemovitostí k bydlení. Efektivní zdanění nemovitostí v USA se pohybuje mezi 0,3- 2,21 % a v EU 0,05 – 1.93 % z ceny z nemovitosti. Současné efektivní zdanění v ČR se pohybuje kolem 0,01 - 0,04 % z ceny z nemovitostí (bez daně z nabytí nemovitých věcí), takže při zvýšení efektivním zdanění nemovitostí na 1 % lze získat 200-800 miliard korun ročně. Vedlejším kladným efektem vyššího zdanění nemovitostí je například lepší regulace trhu s bydlením a efektivnější využití nemovitostí ve smyslu vyřešení situace s neobsazenými byty a také posílení vlivu obcí prostřednictvím rozpočtového určení daní (na okraj podle sčítání lidu z roku 2011 je 651 937 bytových jednotek v rodinných i bytových domech neobydlených). Vyšším zdaněním nemovitostí můžeme odhadem navýšit nepodmíněný základní příjem přibližně o 500-2000 korun,“ píše se na Pirátských listech.

Sice Pirátská strana uvádí, že se nejedná o oficiální stanovisko strany, ale o tom, že Piráti směřují k tomu, že budou chtít lidem zpoplatnit jejich nemovitosti, nasvědčuje i jejich návrh takzvaného místního poplatku z výstavby.

Anketa

Vyhraje hnutí ANO sněmovní volby? (Ptáme se od 9.5.2021)

87%
9%
4%
hlasovalo: 12939 lidí

Piráti, ODS, STAN, TOP 09 a lidovci chtějí lidem brutálně zdražit bydlení. Do projednávaného stavebního zákona chtějí prosadit novinku v podobě takzvaného místního poplatku z výstavby, který může být až tisíc korun za metr čtvereční a který zaplatí občan, který si pořizuje bydlení. Nově by obec mohla vybírat až tisíc korun za metr čtvereční podlahové plochy u dokončených staveb. U klasického rodinného domku s plochou kolem sta metrů čtverečních by tak stavebník teoreticky vydal až sto tisíc korun navíc. U bytu 60 m2 60 tisíc korun. Takhle si představují tyto strany podporu rodin s dětmi a podporu rodin, které si chtějí pořídit vlastní bydlení? Podporu rodin, které celý život budou muset splácet hypotéky? To je opravdu hnus! Hnutí SPD je rádo, že se mu podařilo zrušit daň za nabytí nemovitosti, ale Piráti, ODS, STAN, TOP 09 a lidovci chtějí lidem fakticky zavést nové daně a brutálně zdražit bydlení! Hnutí SPD podporuje, aby si lidé mohli zajistit bydlení a budeme jasně proti tomu!

Pozměňující návrh podali Martin Kupka z ODS, Ivan Bartoš od Pirátů, Marek Výborný z KDU-ČSL, Věra Kovářová ze STAN a Dominik Feri z TOP 09.

Pokud jde o nepřizpůsobivé, tak Piráti svůj postoj dávají podle mého názoru jasně najevo také tím, že via facti zdržují projednávání našeho zákona o nepřizpůsobivých předlouhými projevy a že tento zákon nepodporují.

Nevím, jak Vy, ale já si myslím, že Piráti fakticky chtějí lidem zdražit jejich bydlení, aby mohli z vašich peněz živit nepřizpůsobivé. Domnívám se, že na uvedených faktech jsem to dokázal.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

12:05 Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.