Okamura (SPD): Plníme další bod programového projektu Rodina na prvním místě

07.12.2020 17:33

Komentář na facebookovém profilu k návrhu poslankyně Šafránkové na výrazné zvýšení daňového zvýhodnění na děti

Okamura (SPD): Plníme další bod programového projektu Rodina na prvním místě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Poslankyně SPD Lucka Šafránková jménem poslaneckého klubu hnutí SPD podala návrh na změnu zákona o daních z příjmu, který by přinesl výrazné zvýšení daňového zvýhodnění na děti pro všechny pracující rodiče. Mohli by tak ročně na daních ušetřit desítky tisíc až téměř sto tisíc korun ročně. Plníme tak další bod našeho zásadního programového projektu Rodina na prvním místě. Babišova vláda se bohužel postavila proti a dala tím najevo, že jí české rodiny nezajímají. Prý na to nejsou peníze. Na imigranty a nepřizpůsobivé ale peníze vláda má. Premiér Babiš radši podporuje Organizaci pro pomoc uprchlíkům, která pomáhá nelegálním imigrantům v ČR.

Chceme pracujícím rodičům zvýšit daňové zvýhodnění na první a druhé vychovávané dítě na dvojnásobek současného stavu – u prvního dítěte z 15 204 Kč na 30 408 Kč ročně a u druhého dítěte z 19 404 Kč na 38 808 Kč ročně. Daňové zvýhodnění na třetí a každé další dítě v rodině pak navrhujeme zvýšit na čtyřnásobek současného stavu – z 24 204 Kč na 96 816 Kč ročně.

Hlavním cílem těchto navrhovaných opatření je výrazné zvýšení čistého příjmu pro pracující rodiče a jejich rodiny, zvýšení motivace pro zakládání rodin, a to i s více dětmi – a taktéž snaha o to, aby pracující rodiny nebyly nuceny ponižujícím způsobem žádat o sociální dávky jen proto, aby zabezpečily základní životní potřeby pro sebe a své děti.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Dále navrhujeme i zvýšení maximální roční výše pro uplatnění tzv. daňového bonusu (což je částka, kterou finanční úřad pracujícím rodičům vyplatí, je-li daňové zvýhodnění na děti vyšší než vypočtená daňová povinnost), a to z 60 300 Kč na 120 600 Kč ročně. Důvodem je umožnit reálné zvýšení čistého příjmu zejména rodinám zaměstnanců a živnostníků s nižšími příjmy – zhruba do výše celostátní průměrné měsíční mzdy.

A také navrhujeme pro nárok na uplatnění tzv. daňového bonusu zrušení podmínky minimální výše příjmu v rozhodném zdaňovacím období.

Tato úprava směřuje k odstranění diskriminace v přístupu daňových poplatníků k daňovému bonusu, čímž umožňuje dosáhnout na tuto možnost i těm pracujícím rodičů, jejichž roční zdanitelný příjem nepřesáhne 87 600 Kč. To nyní není možné a je to naprosto nelogické a nespravedlivé.

Anketa

Jste pro to, aby vláda znovu zavřela obchody a restaurace?

52%
48%
hlasovalo: 15094 lidí

V praxi by náš návrh znamenal, že pracující občan, který pobírá hrubou mzdu ve výši 30 000 Kč měsíčně a pečuje o jedno dítě, by si oproti současnému stavu polepšil o 15 204 Kč ročně (1267 Kč měsíčně), v případě, že pečuje o dvě děti, tak by si polepšil o 34 608 Kč ročně (2 884 měsíčně) a pokud pečuje o tři a více dětí, polepšil by si o 107 220 Kč ročně (8 935 Kč měsíčně).

Ve spojení s našim předchozím návrhem, který jsme podali již na jaře a který se týkal významného zvýšení daňových slev, by toto vše znamenalo zvýšení čistých příjmů všech našich pracujících občanů o desítky tisíc korun ročně, což považujeme za zásadní i vzhledem k nastupující ekonomické a sociální krizi v důsledku dopadů epidemie koronaviru.

Oba tyto návrhy představují i naší alternativu k vládním návrhům úprav v oblast i daně z příjmu.

Plníme tak další bod našeho zásadního programového projektu Rodina na prvním místě. Babišova vláda se bohužel postavila proti a dala tím najevo, že jí české rodiny nezajímají. Premiér Babiš radši podporuje Organizaci pro pomoc uprchlíkům, která pomáhá nelegálním imigrantům v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…