Okamura (Úsvit): Politika sankcí je pro ČR cestou do pekel

10.09.2014 17:10

Projev na 15. schůzi Poslanecké sněmovny dne 10. 9. 2014.

Okamura (Úsvit): Politika sankcí je pro ČR cestou do pekel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura, předseda hnutí Úsvit

Vážený pane předsedající, dámy a pánové, nejsem rozhodně rusofil ani obdivovatel Putina a snažím se vždy každou událost vidět nezaujatě a posuzovat ve všech souvislostech. Z tohoto pohledu mi nezbývá než k situaci na Ukrajině konstatovat, že politika sankcí je pro Českou republiku cestou do pekel. A to nijak nehodnotím nebo nechci rozebírat to, že mnoho tvrzení v této souvislosti nebylo dodnes řádně doloženo, konkrétně dodnes ani oficiálně nevíme, kdo např. sestřelil malajsijské dopravní letadlo, přestože mnohá média měla už od začátku jasno a podsouvala nám toho správného viníka. Lží a výmyslů ohledně Ukrajiny jsme slyšeli za těch mnoho měsíců dost a dost. Vzpomenu si např. na údajnou kolonu ruských obrněnců, kterou sice nikdo nikdy neviděl, ale kterou vzápětí zničila ukrajinská armáda, a to tak, že po ní nezbyl ani šroubek.

Naše argumenty - a my je říkáme dlouhodobě a konečně dochází na naše slova - že sankce s Ruskem nijak zásadně nehnou a jen poškodí českou ekonomiku, jsou myslím již nyní pomalu všem postupně nebo většině postupně jasné a nemá smysl je opakovat. A musím říci, že tohle podle mého názoru ví i TOP 09 a ODS. Ale mám dojem, že pro TOP 09 a ODS platí v opozici někdy, a možná i v tomto případě celkem logické heslo, že čím hůře, tím lépe. To znamená udělat si v rámci boje za demokracii dobré jméno, poškodit ekonomiku země a tím i současnou vládní koalici a vylepšit si pozici pro příští volby. Bohužel tak, jako jsou falešné argumenty pro ekonomické sankce jako řešení ukrajinské krize, tak je podle mého názoru falešné také blouznění pravicové opozice o demokracii. Ani jedna z těchto dvou stran si přece nikdy skutečnou demokracii nepřála a nepřeje a kdykoli to šlo, tak pokusy o demokratické změny v této zemi, tím myslím v České republice, zadupávala do země a naopak z České republiky udělala za poslední léta stát ovládaný konglomerátem stranických elit a podnikatelských kmotrů. Pokud by někdo uvažoval jako demokrat, tak by přece musel nahlas říct, že pokud kdekoli na světě drtivá většina, část občanů, žádá autonomii či samostatnost v zemi, kde jsou původními obyvateli, v zemi, kterou táhnou také ze značné míry ekonomicky a své nároky vyjádří ve veřejném a všeobecném referendu, pak by takto demokraticky legitimizovanou vůli občanů měli přece demokraté respektovat.

A když už hovoříme o invazi Rusů, bavme se tedy nejen o dobrovolnících z Ruska na straně lidí, kteří brání své domovy, ale bavme se také vyváženě o invazi pravidelné ukrajinské armády, která plošně bombarduje a ostřeluje těžkými děly i raketami bezbranné civilisty. Bavme se o jednotkách složených z dobrovolníků z řad ukrajinských profašistických a nacistických uskupení. Bavme se o stovkách nebo velkém množství profesionálních žoldnéřů placených ukrajinskými oligarchy a profesionálech ze zemí NATO, což v médiích prosáklo, že jsou např. z Polska či Litvy a opět v řadách ukrajinské armády.

To, že Rusové pomáhají svým krajanům na Ukrajině, kteří jsou vražděni armádou země, jejímiž jsou sami občany, to znamená Ukrajinci Ukrajince, ukrajinští občané ukrajinské občany, a nikým neřízenými šílenými polovojenskými tlupami má svou logiku, protože slušný člověk nemůže zůstat k takovým zločinům chladný. I proto zde bojují dobrovolníci z celé Evropy včetně České republiky. A nezapomínejme - a to chci zdůraznit - že bez Majdanu a protiruských zákonů v ukrajinském parlamentu by se Krym neodtrhl a samozřejmě by nenásledoval Doněck a další.

Pokud jde o samotné sankce, souhlasit s nimi může skutečně jen hodně nepřemýšlivý člověk anebo člověk, který chce mermomocí z válečného štvaní vytřískat politické body bez ohledu na české občany. My v Úsvitu již od začátku ukrajinské krize prosazujeme mírovou cestu jednání, demokratického sebeurčení a nikoli konfrontace a stupňování napětí. A jsme rádi, že po mnoha měsících, co to tvrdíme a dokola opakujeme, a mnoha zmařených životech nevinných lidí k tomuto řešení konečně docházejí i další. Kdyby chtěli být Rusové skutečně na nás opravdu zlí, tak prostě na podzim pod záminkou sankcí zavřou kohoutky s plynem a máme po legraci. Ostatně, jak víme, i Evropská unie se sankcím na Gazprom vyhýbá a hovoří jenom o jakýchsi dceřiných firmách právě proto, že by byly narušeny dodávky zemního plynu. A neměli bychom po legraci jenom my, ale celá Evropa. Jak víme z veřejných zdrojů, tak v tuto chvíli Putin jedná po celém světě a hledá obchodní partnery.

Až je najde, vymění Evropany za Číňany, Indy, Brazilce nebo Mexičany a zjistíme, že ne Rusko, ale my jsme v místech, která se ve slušné společnosti nepojmenovávají. Je to smutný fakt, milí přátelé, ale svět se bez Evropy obejde. Neexistuje totiž bohužel nic, co by jinde neuměli vyrobit stejně nebo dokonce lépe.

Máme za sebou ekonomickou a hospodářskou krizi a jen skutečný hlupák se může pokoušet ji znovu přivolat. Jen skutečný gauner může ničit to, co naši čeští exportéři horko těžko v uplynulých letech vybudovali. Ruský trh jsme opustili jako blázni už jednou v devadesátých letech a byli jsme okamžitě nahrazeni západoevropany. Trvalo léta práce než jsme si znovu nějakou pozici vybudovali.

Je opravdu "velmi moudré" to vše znovu spláchnout, a to jen kvůli podpoře pučistů z Majdanu, kteří vraždí své spoluobčany za to /a s nimi potom navazující lidé/, že se demokraticky v referendu rozhodli, že s nimi nechtějí žít v jednom státě.

Nikoliv NATO, ale OSN by měla okamžitě zasednout a rozhodnout o mechanismu, který by umožnil demokratické volby na Ukrajině, spojené s referendem, v němž by se občané mohli svobodně rozhodnout o svém sebeurčení.

Všichni se tady ohánějí demokracií, ale když přijde na lámání chleba a občané se rozhodnou demokraticky jinak než rozhodla centrála NATO nebo USA, tak přichází na řadu bombardéry. Ti, co od počátku podporovali násilné řešení na Ukrajině /a my v Úsvitu jsme to od počátku nebyli/, od událostí na Majdanu počínaje - a byla to tady ve Sněmovně značná část - jelikož počítám, že i mlčení je souhlas - by měli být alespoň upřímní a říci nahlas, že jde o to, oslabit Rusko a přivlastnit si další kus Evropy. A zdůrazňuji, že nejsem žádný Rusofil a už vůbec ne obdivovatel Putina.

Vážení kolegové, dovolte mi připomenout několik principů, na nichž stojí skutečná demokracie. Nositelem suverenity je lid. Svou moc lid v demokracii zastupitelům jen propůjčuje, a to dobrovolně, a kdykoliv ji může zastupitelům odebrat. Občané mají nezcizitelné přirozené lidské právo kdykoliv v referendu závazně vyjádřit svou vůli a také rozhodovat o sebeurčení vlastní země. Pokud nějaká vláda koná proti demokratickým rozhodnutím svých občanů, pokud je za jejich přání žít po svém, hromadně vraždí, pak je tato vláda zločinná a odsouzeníhodná.

Já tady na tomto místě vyzývám vládu České republiky, aby přestala podporovat takový režim, který vraždí bezbranné civilní občany vlastní země za to, že nechtějí žít ve společném státě.

Vyzývám vládu, aby přestala podporovat režim, který bombarduje své jinak smýšlející spoluobčany.

Podpora režimů, které vyvolávají občanské války, které páchají válečné zločiny proti vlastnímu civilnímu obyvatelstvu, proti obyvatelstvu se stejným občanstvím, jako mají oni sami, je podle mého soudu nelegitimní. Chápu, že zabíjeni jsou hlavně Rusové, a to se našim jestřábům líbí a dokonce mají drzost vydávat to za boj o demokracii, ale přese všechno, co nám v minulosti Rusové udělali, si troufám tvrdit, že i ukrajinský Rus je člověk a má právo nejen na sebeurčení, ale i na svůj život a bezpečí.

Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

15:14 Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL