Okamura (Úsvit): TTIP - hrozí další posílení nadnárodních korporací

17.04.2015 7:32

Odmítám, aby se ČR stala "kolonií" USA a Bruselu a zásadně nesouhlasím s dosavadními postupy kolem připravované dohody TTIP (Transatlantické obchodní a investiční partnerství mezi EU a USA), která zásadně ovlivní životy nás všech. Evropská komise odmítá zveřejnit kompletní text připravované dohody. Je tedy nemožné posoudit konkrétní znění. Z dosavadních informací vyplývá, že hrozí další posílení pozic nadnárodních korporací, omezení demokracie a ztížení úlohy národních vlád při regulaci trhu ve prospěch občanů.

Okamura (Úsvit): TTIP - hrozí další posílení nadnárodních korporací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Jsem všemi deseti pro otevřený svobodný a rovnoprávný obchod s každou zemí světa. Nikdo z nás ovšem nesmí nikdy dopustit, aby smlouvy závazné pro naši zemi sjednávali anonymní lobbisté z Washingtonu a Bruselu, a to aniž by občané zavazovaných zemí či jejich parlamentní a vládní zástupci měli možnost o smlouvách a jejich podmínkách diskutovat.

V tomto ohledu je drzost americko-bruselské byrokracie neuvěřitelná. A ukazuje jejich pojetí demokracie. Demokracie v pojetí Washingtonu znamená pouze volný prostor pro byznys USA. Kdo je proti, není demokrat, kdo chce diskutovat, není demokrat, kdo chce rovné podmínky, není demokrat.

Je samozřejmé, že severoameričtí lobbisté mohou stěží dopustit, aby o tak zásadní úmluvě o volném obchodu diskutovali v předstihu občané a parlamenty v rámci jednotlivých zemí. Nikdo by totiž ani na sekundu nepřipustil tak neuvěřitelně zpupnou a nadřazenou nadvládu amerických korporací nad zákony národních státu Evropské unie, jak ji lobbisté podle všeho chystají.

Dám konkrétní příklad. V Poslanecké sněmovně proběhla nedávno schůzka poslanců s hlavním vyjednavačem EU Ignaciem Garciou Bercero – a k tolik diskutované otázce GMO (geneticky modifikovaných organismů a potravin), které USA běžně používají, bylo řečeno, že v oblasti zemědělských produktů budeme muset ustoupit USA. Tento styl jednání je pro mne absolutně nepřijatelný.

Slabou náplastí je příslib pana Bercera, že po ukončení vyjednávací části bude smlouva projednána v Evropské radě a v Evropském parlamentu, pak bude přeložena do národních jazyků všech členských zemí a pak bude probíhat proces ratifikace v jednotlivých národních parlamentech. Zvláště když tajemně dodal, že nepředpokládá, že by nějaký národní parlament dohodu neratifikoval. Co tím měl na mysli? Nějaké tlaky? Nejen proto si myslím, že je nutné, aby byly podmínky smlouvy podrobně projednávány od počátku za účasti zástupců členských zemí EU včetně veřejné diskuse občanů v jednotlivých členských státech.

Zatím to tedy vypadá tak, že je TTIP doslova a do písmene další „mnichovská dohoda“ o nás bez nás. Dohoda, která nám nejen bere opět další část naší suverenity, ale už samotný průběh jednání o nás bez nás je plivancem na demokratická práva všech občanů a států Evropské unie.

Slibuji, že budu nadále prosazovat zájmy občanů ČR, nikoliv Bruselu či USA. A vyzývám českou vládu, vyzývám naše zástupce v Evropském parlamentu - narovnejte páteř a jednoznačně odmítněte legitimizovat svým souhlasem jakékoli dohody o nás bez nás.

Jediný důvod proč jste tam, kde jste, je, abyste hájili do posledního dechu zájmy občanů České republiky. Zájmy svobodných občanů, zcela suverénních a nezávislých na korporacích Spojených států amerických i na bruselské byrokracii.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomio Okamura

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …