Ondráček (KSČM): Připomenutí kauzy ProMoPro

08.11.2014 10:03

Komentář KSČM: Zdeněk Ondráček, poslanec PS PČR a předseda podvýboru pro Policii ČR, obecní policii a SBS za KSČM, ke kauze ProMoPro.

Ondráček (KSČM): Připomenutí kauzy ProMoPro
Foto: ksm.cz
Popisek: Poslanec za KSČM Zdeněk Ondráček

Rok 2009 byl z pohledu celé České republiky rokem výjimečný. Premiér Mirek Topolánek a lobbista Marek Dalík si užívali pohostinnost Toskánska. Vláda Mirka Topolánka díky přeběhlíkům padla v době našeho předsednictví Evropské unii. Na právech v Plzni se opisuje a udělují se tituly jak na běžícím pásu.

Do Prahy přiletěl papež Benedikt XVI., ale i americký prezident Barack Obama, který z Hradčanského náměstí vyslal své mírové poselství pro svět bez jaderných zbraní. Byla také podepsána Lisabonská smlouva. Další významnou událostí, která má však svou dohru až nyní, tedy o pět let později, je předsednictví České republiky v EU. Hned na začátek jsme celé Evropě ukázali, co si o našich sousedech myslíme. Připomeňme Entropu Davida Černého, kdy Slovensko se stalo salámem v maďarských barvách a Bulharsko tureckým záchodem. Při našem prvním předsednictví jsme se v Evropě chtěli ukázat a tak nás to v součtu stálo 3,2 mld. Kč. Jedno z nejdražších předsednictví. S našim předsednictvím je neblaze spojena i kauza ProMoPro, která je jádrem tohoto článku.

V roce 2009 topolánkova vláda vybrala bez veřejného nabídkového řízení společnost ProMoPro, která měla zabezpečit audio-vizuální techniku během předsednictví ČR v EU. Odůvodněním bylo exkluzívní postavení této firmy na trhu. To se však nikdy nepotvrdilo a asi ani nemohlo potvrdit, protože ProMoPro žádné takové postavení nemělo. Toto potvrdil i samotný jednatel firmy Jaroslav Veselý. Ve smlouvě podepsané se spol. ProMoPro "opomněli" úředníci napsat maximální částku, kterou je stát za službu ochoten zaplatit. 

Tehdejší ředitel odboru zakázek David Mlíčko to omlouval tím, že nikdo nemohl vědět, kolik předsednických akcí se bude konat a jak technicky náročné tyto akce budou. Nicméně konečná faktura za provedené služby byla více než 500 milionů Kč. Celou částku však neinkasovala společnost ProMoPro, ale 40 milionů Kč si měl majitel ProMoPro Jaroslav Veselý poslat na své soukromé účty. 378 mil. bylo přeúčtováno subdodavatelské pražské společnosti NWDC. Tato firma si opět najala na různé subdodavatelské služby společnost Deeside Service Solutions, které poslala 135 milionů.

Vlastníkem této společnosti má být Erickson Raymond Christopher, šedesátiletý rolníkovi z karibského ostrova Dominica. Nastrčená figurka, která amerických policistům uvedla, že pouze pomohl svému známému právníkovi. Dokumenty, které mu občas z Evropy přišly bez prostudování podepisoval na místech, která byla označena křížkem. Takto podepsal smlouvy, podle nichž si pražská firma NWDC objednává u té Christopherovy různé odborné IT služby. Klasický bílý kůň, který i podle obžaloby pracoval takřka zadarmo. Zmiňovaných 135 milionů pro firmu Deeside Service Solutions mělo skončit na kontech v rakouské bance.

Dispoziční právo k nim měl majitel golfového hřiště Libor Veverka. Ten je v kauze nazývané ProMoPro obžalován spolu s dalšími jedenácti lidmi, včetně Jaroslava Veselého, majitele ProMoPra a Vlastimila Maxy, šéfa NWDC.

Mnoha čtenářům možná ve výčtu obžalovaných někdo chybí. Ano, tou osobou je člen tehdejší Topolánkovy vlády a ministr obrany Alexandr Vondra. Policie, která případnou trestní odpovědnost tehdejšího ministra obrany Vondry řešila údajně nezískala dostatek důkazů, které by postačovaly k jeho obvinění. A tak nám Alexander Vondra v případu vystupuje v procesní postavení svědka.

Každý si o tom může myslet své. Řízení před soudem teprve započalo a dokazování bude složité, ale věřím v nestrannost soudu a v i to, že případní viníci budou potrestáni a spravedlnosti bude učiněno zadost, i když pachuť spravedlnosti zřejmě zůstane.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…