Opl (Rozumní): Tragická městská policie a korupční vazby na magistrátu

14.08.2018 15:21

Chci radikálně změnit Městskou policii hl.m. Prahy a rozprášit korupční vazby na Pražském magistrátu.

Opl (Rozumní): Tragická městská policie a korupční vazby na magistrátu
Foto: Archiv autora.
Popisek: Pavel Opl.

Městská policie hl.m. Prahy je v katastrofálním stavu, kterou občané oprávněně vnímají jako účelový nástroj šikany a výběru pokut. Problém je koncepční a plně za něj odpovídá vedení městské policie na všech úrovních a samozřejmě i primátor/ka.

Jako člověk s letitou praxí u Policie ČR – od místního oddělení po Policejní prezídium ČR – se velice stydím za to, jak negativní význam slovo „policie“ v Praze aktuálně má, právě kvůli městské policii.

Velmi dobře si pamatuji obsáhlé diskuse, které se vedly před tím, nežli byl zákonem posvěcen vznik obecní/městské policie. Zastánci se dušovali, že jde o skvělou věc, kdy tato policie bude po vzoru četnictva z první republiky fungovat jako pochůzková bezpečnostní složka s místní znalostí. Bylo slibováno, že tito strážníci budou neustále vykonávat pochůzkovou hlídkovou činnost ve svěřeném rajonu, aby byli garancí pro obyčejné obyvatele, že je v daném místě bezpečno a že se mohou vždy na daného strážníka obrátit s prosbou o pomoc a budou vědět, že ten strážník tam prostě bude k dispozici 24 hodin denně. Idea skvělá, ale to bychom nesměli být v České republice.

Nahánět a kasírovat – to je stručné zhodnocení pražské Městské policie. A nemám iluze o tom, že jiná města jsou na tom lépe. Trošičku lepší situace je v menších obcích, které si tuto policii mohou dovolit financovat.

Když si Pražané řeknou „Městská policie“ – co je napadne? Je to pocit bezpečí a vlídný strážník, který se spokojeně rozhlíží po „svém rajonu“, že je všude klid a pořádek, který tam zavedl a průběžně ho udržuje?

Ne! Je to naprosto nepříjemný pocit, protože vidíte auto městské policie, které jede někomu dát botičku a pokud vidíte pěší pochůzkáře, tak se rychle přesunují z ulice do ulice dát pokutu chudákům, kteří v Praze už téměř nikde nemají šanci normálně zaparkovat.

To se musí změnit a já mám dostatek odborných znalostí, abych jako zvolený zastupitel politicky prosadil a odborně ohlídal, aby Městská policie v Praze začala plnit úlohu, kterou má, a ne tu, na kterou v průběhu let zmutovala.

Městská policie musí budit u veřejnosti důvěru a přirozený respekt svojí vysoce profesionální prací, která nesmí stát na základech šikany a bezhlavého „kasírování“. K tomu musí magistrát městské polici vytvořit podmínky, které pozitivně pocítí příslušníci v přímém výkonu služby, což se odrazí v jejich práci při každodenním kontaktu s lidmi.

Další kapitolou je „vyhlášené korupční prostředí“ na pražském magistrátu, kde korupce obřích rozměrů čiší téměř z každé zakázky. A nejen to. Za hranou trestního zákona je řada dalších věcí, které se na magistrátu odehrávají. Za to jsou odpovědní konkrétní lidé, kteří tam být prostě nesmí.

Chci to radikálně změnit. Profesně se věnuji bezpečnostní problematice a chtěl bych se jí věnovat i na Magistrátu hl.m. Prahy. Pracoval jsem dlouhá léta, mimo jiné, i jako policejní rada Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování PČR, policejní rada Ředitelství služby cizinecké a pohraniční policie Policejní prezídia ČR a řadu let jsem pracoval i jako kontrolní pracovník v daňové správě, takže přesně vím, co je potřeba ohlídat.

Bez Vaší podpory to však nepůjde, proto Vás prosím o podporu v říjnových volbách.

Předem Vám všem moc děkuji a věřím, že od Vás dostanu šanci zrealizovat tolik potřebnou a zcela zásadní reorganizaci Pražské městské policie a nastolení nekorupčního prostředí.

Kandiduji do Magistrátu hl.m. Prahy v říjnu 2018 za stranu ROZUMNÍ na pozici č.4.

(převzato z Profillu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce