Ostrá (ČSSD): Ministr financí Stanjura musí přestat žvanit naprázdno

10.06.2022 16:57 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k růstu inflace a propadu reálných mezd

Ostrá (ČSSD): Ministr financí Stanjura musí přestat žvanit naprázdno
Foto: ČSSD
Popisek: Daniela Ostrá

Reálně, tedy po zahrnutí inflace, se v prvním čtvrtletí snížila mzda 94 procentům všech zaměstnanců. "Polepšilo si jen zhruba 115 tisíc zaměstnanců, tedy asi tři procenta, v peněžnictví a pojišťovnictví a na trhu nemovitostí. Nejvíce reálně mzdy klesly zaměstnancům ve veřejné správě, ve zdravotní a sociální péči a ve vzdělávání."

Právě sledujeme naprosto zdrcující propad životní úrovně většiny pracujících. Pro budoucnost společnosti je pak zásadní, že tuto krizi odskáčou velmi těžce ti, kteří pracují v sociální či zdravotní oblasti a vzdělávání. "Country for future" se odkládá.

Stát nemá příliš nástrojů, jak může tlačit na růst mezd. Jedním z mála je navyšování minimální mzdy. My, sociální demokraté, podporujeme požadavky odborů v čele s Josef Středula o navýšení minimální mzdy. Český zaměstnanec nepracuje méně než ten polský či slovenský, přestože ti mají minimální mzdu vyšší.

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 8.6. 2022)

66%
31%
hlasovalo: 19797 lidí

Na druhou stranu musí stát začít házet záchranné lano před rostoucími cenami energií nejen domácnostem, ale i malým a středním podnikům. Říkáte si, kde na to ale vzít? Vláda musí sebrat odvahu a podívat se, které sektory i v době krizí generovaly výrazné zisky. Například bankovní či energetický. A ty zdanit. Dělají tak běžně vlády levicové i pravicové na Západě.

Ministr financí Zbyněk Stanjura musí přestat žvanit naprázdno o sociálním smíru a představit konkrétní kroky, jak jej zachránit. Čas běží neúprosně. Stejně jako neúprosně drtící budou složenky za energie pro každého z nás.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

11:04 Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

Základní otázka zní, kolik stojí vstupenka do Bílého domu, sídla amerických prezidentů.