Ostrá (ČSSD): V době drtivé inflace je nemorální zvyšovat platy poslanců, ministrů a premiéra

27.10.2022 22:32 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu ke zvýšení platů poslanců, ministrů i premiéra.

Ostrá (ČSSD): V době drtivé inflace je nemorální zvyšovat platy poslanců, ministrů a premiéra
Foto: ČSSD
Popisek: Daniela Ostrá

AŤ JEDÍ KOLÁČE

Nemyslím si, že platy politiků jsou extra vysoké. Práce poslance, ministra nebo dokonce premiéra není lehká, pokud ji vykonáváte svědomitě. Velké břímě odpovědnosti a široký záběr každodenně řešených problémů prostě není pro každého. Vyšší odměny za takovou práci jsou tak za běžné situace ospravedlnitelné. Má to však jedno velké ALE.

V době, kdy se domácnosti propadají do chudoby, inflace požírá lidem úspory a každý měsíc nekompromisně ukusuje z jejich výdělků, je prostě nemorální zvyšovat platy poslanců, ministrů a premiéra o desítky tisíc korun. Pokud ti samí stejným dechem dodávají, že výrazné zvýšení minimální mzdy (dnes je 16 200 KČ!) o dva tisíce korun si nemůžeme dovolit.

Sociální demokraté navrhují zmrazit platy politiků do doby, než se vyřeší skutečně spravedlivý růst minimální mzdy - např. automatickým valorizačním mechanismem. To bychom najednou viděli ty fofry a ochotu s tím pohnout! Hlavně by to bylo fér. Protože ti nahoře musí respektovat potřeby těch dole. Nejde o žádný populismus. Nýbrž základní předpoklad fungujícího sociálního smíru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…