Otys (TOP 09): Euro pohodlí a české nadávání

01.03.2018 7:34

Jedni vidí nesporné klady, druzí hledají více či méně relevantní zápory. Platí zde staré přísloví: Kdo chce psa bít, důvod si vždycky najde. Naštěstí je těch zastánců EU stále většina.

Otys (TOP 09): Euro pohodlí a české nadávání
Foto: TOP 09
Popisek: Lukáš Otys, místopředseda TOP 09

EU na každém kroku

Tabulky, cedule a billboardy, které nás informují o spoluúčasti EU na financování daného projektu, nelze přehlédnout. Vídáme je na každém kroku.

Pěkným příkladem je třeba můj rodný Jáchymov, město, v němž žije necelých 3 000 obyvatel. I díky financím z EU tam prokouklo značně zanedbané historické centrum, byly opraveny kilometry opěrných zdí a kolem vyrostly desítky kilometrů cyklostezek.

Česká republika je tzv. čistým příjemcem, což v praxi znamená to, že víc dostává, než odvádí. Tak třeba v roce 2016 jsme byli přes 40 miliard v plusu. Kdo vám to dnes dá, že?

Po EU na OP

Já osobně vidím dost dalších dobrých důvodů, proč by měla ČR v EU zůstat.

Možná bychom si ulevili od některých zákonů, které nám přijdou zbytečné a leckdy nesmyslné. Ve většině případů by to však přineslo více starostí než užitku.

Třeba takové cestování. Právě evropskounijní bezvízové a (bez)pasové cestování po Evropě maximálně vyhovuje. Je to jedna z těch maličkostí, kterou bereme jako samozřejmost, ale je dobré si uvědomit, že ne vždy tomu tak bylo.

Co by takový Czexit udělal s vývozem zboží do zemí EU, se zahraničními investory, kteří zaměstnávají nejednoho z nás, s růstem mezd... raději nechci ani domýšlet.

Jedno vím ale jistě, rozvoj Česka by se zpomalil (ne-li přímo neotočil k úpadku), a to rozhodně nechci.

Buďme k sobě upřímní

Ke zneužívání dotačních titulů bezesporu dochází. To ale přece není důvod proč z EU vystupovat. To je spíš důvod proto, aby EU chtěla vykopnout nás.

Celkově jsme špatně informováni o tom, co EU vlastně dělá a jak funguje.

Věděli jste třeba, že Evropská komise zaměstnává tolik lidí co Česká pošta? Jak funguje evropský parlament a zda je opravdu byrokratičtější institucí než ty naše domácí? Jaké procento odvádí ČR do rozpočtu EU a z čeho se toto procento počítá?

A teď si představme, že toto by mělo být předmětem hlasování v referendu.

EU sází na to, že informace o jejím fungování jsou součást základního vzdělání každého Evropana. Dnes už se tento trend ve školách určitě zažívá, ale co ti, kteří chodili do školy před rokem 2003. Ti jsou teď v produktivním věku a rozhodují o budoucnosti nás všech.

O Evropské unii musíme mluvit, musíme se těšit z toho, co nám přináší, a snažit se zlepšovat to, v čem zaostává.

Alternativa ke členství k EU pro nás neexistuje. Respektive existuje, ale je cestou do pekla..

LUKÁŠ OTYS
PŘEDSEDA TOP 09 V KARLOVARSKÉM KRAJI

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.