Pánik (ČSSD): Bude moci hospic vzniknout díky evropským dotacím?

29.05.2015 12:18

Krajské Zařízení následné rehabilitační a hospicové péče REHOS Nejdek stále zvyšuje úroveň péče o pacienty léčebny. Vedení zařízení nyní ve spolupráci s Karlovarským krajem plánuje vznik hospicového pavilonu.

Pánik (ČSSD): Bude moci hospic vzniknout díky evropským dotacím?
Foto: Archiv
Popisek: Karlovarský zastupitel za ČSSD Jakub Pánik

Na území Karlovarského kraje dosud není žádný „kamenný“ hospic, mobilní hospicová péče funguje v Chebu a v Sokolově. „Právě proto bych chtěl diskutovat o myšlence vzniku pavilonu lůžkové hospicové a paliativní péče, což v našem regionu citelně chybí,“ uvedl náměstek hejtmana Jakub Pánik.  Podle ředitelky REHOS Nejdek Olgy Pokorné sice zařízení v současnosti má 12 lůžek pro paliativní péči o nevyléčitelně nemocné, nicméně ona sama se už delší dobu zabývá záměrem rozšířit kapacitu zařízení výstavbou nového pavilonu určeného pro hospicovou péči. „Máme představu, že by vznikl dvoupatrový objekt pojený s hlavní budovou, otevřený i pro návštěvy příbuzných, kde by se nacházelo okolo dvaceti hospicových lůžek,“ dodala.

Oba zúčastnění se společně dohodli, že vedení zařízení připraví popis projektu a předpokládané náklady na výstavbu pavilonu. „Kraj mezitím zmapuje možnosti financování realizace projektu hospicu s pomocí evropských dotací,“ doplnil Jakub Pánik s tím, že vznik hospicu byl i jedním z témat diskuze hejtmana Martina Havla s prezidentem Milošem Zemanem při jeho dubnové návštěvě regionu. 

Zařízení REHOS Nejdek má 80lůžek, denně přijme či propustí 3 až 4 klienty. O nepřetržitou zdravotní, ošetřovatelskou a rehabilitační péči se stará primář s týmem lékařů zhruba 60 dalších zdravotníků a zaměstnanců. Po rekonstrukci budovy jsou nyní v plném proudu práce na terénních úpravách v okolí budovy, kde budou mít pacienti k dispozici aktivní odpočinkovou zónu s možnosti zacvičit si na venkovních rehabilitačních strojích, posedět na lavičkách, případně relaxovat s rodinou v některém z altánků.  Byť se jedná o příspěvkovou organizaci kraje, zařízení dokáže hospodařit bez provozního příspěvku od zřizovatele.

Z profilu politika

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ministerstvo vnitra se nám musí veřejně za svá nařčení omluvit

15:06 Okamura (SPD): Ministerstvo vnitra se nám musí veřejně za svá nařčení omluvit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zahrnutí SPD do zprávy o extrémismu a soudnímu rozh…