Paparega (Lepší Sever): Bojovat za náš kraj budou ti, kteří tady mají rodiny i práci

02.10.2020 17:25

Vážené voličky, vážení voliči dovolte mi sedm krátkých poznámek k tématu “Koho volit v krajských volbách.” Pokud pořád ještě nejste rozhodnutí, třeba Vám to pomůže. Takže:

Paparega (Lepší Sever): Bojovat za náš kraj budou ti, kteří tady mají rodiny i práci
Foto: Archiv JP
Popisek: Jan Paparega – primátor města Mostu

1) Volit krajské pobočky celostátních stran nebo regionální hnutí?

Pokud zvolíte některou z celostátních stran, dáte hlas především jejich centrálnímu vedení. Stačí jen vzpomenout, jak některé celostátní strany škrtají shora, když se jim v kraji nelíbí někteří kandidáti. Co asi budou dělat, když se jim nebude líbit postup jejich politiků ve vedení kraje?

Vzpomeňte, jak se sem vždycky někdo z vlády přijede před volbami podívat na vybydlené paneláky. Na šachty. Do továrny. Ale co reálně udělali pro Ústecký kraj, který byl po desetiletí zbytkem země energeticky a lidsky využíván? Nic. Bojovat za náš kraj budou ti, kteří tady mají rodiny i práci. Ti, kterým na Ústeckém kraji fakt záleží.

2) Volte lidi z regionů

Krajské volby nejsou o celostátních tématech, jsou o tématech regionálních. Je potřeba, aby Lounsko, Šluknovsko, Litoměřicko, nebo třeba Mostecko měly své zástupce ve vedení kraje. Tito lidé dokážou přenést problémy svých regionů na vyšší úroveň a reálně je tam řešit. Až budete vybírat své favority, dívejte se na to, jaké mají zastoupení Vašeho regionu.

3) Volit nebo nevolit starosty, primátory a další představitele měst a obcí?

Když se do krajského zastupitelstva dostane Vaše oblíbená starostka, primátor, nebo významný představitel, obec o něj nepřijde. Naopak. Když uspějí v krajských volbách, je to Vás dvojitý úspěch, protože může snáze ovlivnit celokrajské rozhodnutí ve prospěch svého mateřského města. Třeba v případě obchvatu…

4) Volit nebo nevolit známé osobnosti?

Většina stran a hnutí má na seznamu i některé nepolitické kandidáty: sportovce, herce, zpěváky, jako je např. mistr světa v boxu Lukáš Konečný. Tito kandidáti ve většině případů nejsou jen na ozdobu. Jejich známá tvář velmi pomáhá při pozdějších jednáních s celostatními institucemi, nebo investory. Jejich role v politice je velmi důležitá.

5) Kroužkovat, nebo nekroužkovat?

U krajských voleb můžete kroužkovat jen kandidáty vybraného hnutí, nebo strany. Pokud tedy chcete podpořit svůj region, vyhledejte svou favorizovanou kandidátku a zakroužkujte „lidi od vás”. Nezapomeňte, že můžete zakroužkovat jen 4 kandidáty!

6) Kdo nakonec povládne?

Volba pro jasného favorita nemusí být sázkou na jistotu. Mnohé strany dopředu vylučují třeba z ideologických důvodů jakoukoliv povolební spolupráci. To u regionálních hnutí nehrozí, protože ty upřednostňují “sňatky z rozumu” a dávají důraz na rozvoj místa, kde sami žijí. Větší schopnost kompromisů odlišuje krajskou politiku od toho, co se často odehrává v televizních reportážích z parlamentu.

7) Jít nebo nejít k volbám?

Strach z koronaviru? Znechucení z celostátní politiky? To všechno je pochopitelné. Ale krajské volby jsou důležité. Proč? Kraje rozhodují o podstatných investicích, jako jsou třeba opravy silnic, hromadná doprava nebo dostupná zdravotní péče. Krajské volby ovlivňují náš život víc, než si myslíme. Přijďte proto volit a nenechte svůj kraj napospas.

Pokud s výše uvedeným souhlasíte, zvažte volbu kandidátky č. 42, Lepší Sever. Podařilo se nám dát dohromady tým lidí, v němž jsou zkušení, ale i mladí a nadějní politici a političky, podnikatelé, starostové, lékaři, učitelé, hasiči, zdravotníci… Jsou to lidé ze všech koutů našeho kraje. Lidé, kteří milují Ústecký kraj.

Volte pro lepší život v našem kraji, volte Lepší Sever.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.