Pardubický kraj: Projekt ReStEP chce vytvořit systém v obnovitelných zdrojích

02.05.2014 19:04

Obnovitelné zdroje energie existují všude, ale v každé lokalitě jsou jiné podmínky. Někde víc svítí slunce, jinde zase silněji fouká vítr. Projekt ReStEP (Regional Sustainable Energy Policy – regionální udržitelná energetická politika) si dal za cíl systematizovat různorodost obnovitelných zdrojů a vytvořit komplexní srozumitelnou a snadno využitelnou mapu těchto zdrojů. Projekt byl představen poprvé v úterý 29. dubna právě v Pardubickém kraji.

Pardubický kraj: Projekt ReStEP chce vytvořit systém v obnovitelných zdrojích
Foto: red
Popisek: Z jednání o projektu ReStEP

„Boom obnovitelných zdrojů energie přinesl řadu problémů – nesystémovou podporu některých z nich, chybné odhady, nehospodárnost výroby či chaotický rozvoj. Projekt ReStEP si klade za cíl řadu těchto negativních průvodních jevů, když ne odstranit, tak na ně upozornit a rozvíjet energetiku z obnovitelných zdrojů systémově,“ pochválil projekt krajský radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil. „Pardubický kraj byl prvním, kde byla představena výsledná podoba projektu ReStEP, který vzniká už od roku 2011,“ dodal Václav Kroutil.

Projekt reaguje na chaotický nárůst rozvoje obnovitelných zdrojů energie z počátku tohoto desetiletí, který nebral v úvahu regionální odlišnosti či negativní důsledky využívání těchto zdrojů. Hlavním cílem projektu je vypracovat a zavést do praxe novou komplexní metodu urbanistického managementu a územního plánování pro navrhování energetických záměrů, a to především z hlediska efektivního využití přírodních zdrojů a reálné ochrany životního prostředí. Do konce roku 2015 by proto měla být spuštěna interaktivní online mapa obnovitelných zdrojů na portále www.restep.cz. „Dejme příležitost obnovitelným zdrojům energie tam, kde pro to máme podmínky, a nebude to narušovat ekologickou stabilitu krajiny,“ vyzval při této příležitosti radní Kroutil.

Projekt je podpořen z dotačního programu Evropské unie LIFE+. Jeho nositelem je Česká zemědělská univerzita v Praze a v projektovém týmu jsou například Ministerstvo životního prostředí, Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy či CZ Biom – České sdružení pro biomasu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pardubickykraj.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.