Pardubický kraj: Ve Vísce nebudou volby. Obec bude řídit ministerský úředník

25.08.2014 19:42

V obci Víska u Jevíčka se letos volební místnosti neotevřou. Příslušnému registračnímu úřadu, kterým je v tomto případě Městský úřad Jevíčko, do nadcházejících podzimních komunálních voleb nikdo nepodal kandidátní listinu. Občané Vísky u Jevíčka tak 10. října, kdy začnou volby, přijdou o samosprávu, neboť stávajícím zastupitelům vyprší mandáty a noví nebudou zvoleni.

Pardubický kraj: Ve Vísce nebudou volby. Obec bude řídit ministerský úředník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje

„Je to velmi nestandardní situace, která obci může uškodit. V případech, kdy je paralyzována činnost orgánů obce na delší časové období, je třeba situaci řešit. Těžko si lze představit správu obce ministerským úředníkem ve vztahu k majetku a potřebným investicím v obci, k tomu má mandát především samospráva, tedy zastupitelstvo v čele se starostou,“ říká hejtman Martin Netolický, který již pověřil úředníky krajského úřadu, aby se o situaci v obci zajímali podrobněji.

Obecní úřad ve Vísce u Jevíčka nebude schopen zajistit ani výkon přenesené působnosti státní správy, kterou dosud zajišťuje starosta Josef Žouželka. Krajský úřad bude muset v rámci svého rozhodnutí tyto činnosti jako například evidenci obyvatelstva, výběr místních poplatků či povolování kácení dřevin předat na Městský úřad Jevíčko.

Nelze vyhlásit ani referendum. Řešením jsou pouze dodatečné volby

Tím, že zanikne stávající zastupitelstvo, nelze v obci ani vyhlásit místní referendum o sloučení obce či její připojení k jiné, natož uzavřít dohody o sloučení obcí. „Tyto pravomoci ministerstvem jmenovaný úředník samozřejmě nemá. Situace je de facto zablokovaná. Pevně věřím, že zvítězí zdravý rozum a podaří se v obci postavit kandidátní listiny pro dodatečný termín voleb. Ten ministr vnitra vyhlásí do 30 dnů po uveřejnění celkových výsledků voleb do zastupitelstev obcí,“ vysvětluje hejtman Martin Netolický.

Lze tak očekávat, že dodatečné komunální volby by se v obci mohly uskutečnit v únoru 2015, avšak pouze za předpokladu, bude-li pro tyto volby podána kandidátní listina (listiny) v dostatečném počtu kandidátů, v opačném případě by byly znovu vyhlášeny dodatečné volby a celý proces by se stále opakoval až do okamžiku uskutečnění voleb v obci.

reklama

autor: Pardubickykraj.cz

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ulvr (SLK): Na Jilemnicku vzniklo první společenství obcí v republice

13:04 Ulvr (SLK): Na Jilemnicku vzniklo první společenství obcí v republice

Liberecký kraj se stal prvním krajem, kde vzniklo společenství obcí jako nová forma meziobecní spolu…