Paroubek: Andrej Babiš by daně měl lovit nejen z louže, ale hlavně z moře

02.07.2014 22:35

Andrej Babiš rád mluví o tom, že v České republice se nevybírají daně a že je třeba udělat vše proto, aby systém výběru daní začal fungovat. To je jistě správná věc.

Paroubek: Andrej Babiš by daně měl lovit nejen z louže, ale hlavně z moře
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Ministra financí Babiše v této souvislosti také před časem napadlo, že by mohl omezit slevu na dani pro živnostníky, kteří uplatňují paušály. Nakonec, zřejmě z důvodu, že tento nápad A. Babiš vypálil pár dni před volbami do EP, svou původní vizi poněkud pokrotil. Ve vládě se projednával upravený návrh ohledně daňových odpočtů pro živnostníky uplatňující paušály.

„Posedlost“ A. Babiše živnostníky, pokud jde o výběr daní, je pro mě poměrně těžko pochopitelná. A myslím, že to není tím, že jsem v současné době sám živnostníkem. Nemohu pochopit, proč tak vášnivě řeší tyto jednotlivosti, které se pohybují v řádech set milionů korun, pokud jde o daňové příjmy, a zároveň vůbec neuvažuje o zavedení druhého pásma korporátní daně, ačkoli v roce 2013 odešlo do zahraničí na dividendách do mateřských firem 315 miliard korun.

Již v roce 2010, před volbami do Sněmovny, jsem tento problém otevřel a navrhoval druhou, zvýšenou sazbu korporátní daně pro největší a obratově nejziskovější firmy. V pravicových médiích se to s nadšením nesetkalo. Nyní si ovšem i pravicová média začala všímat, že peněz na dividendách do zahraničí odchází poněkud přespříliš. Pro Českou republiku by bylo dobré, aby si toho všiml i ministr financí.

Jiří Paroubek, expremiér a předseda strany LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině