Paroubek: Bakala, Sobotka a koupě OKD

14.12.2017 22:23

U Obvodního soudu pro Prahu 2 byla do včerejška projednávána kauza kontroverzní privatizace společnosti OKD v roce 2004.

Paroubek: Bakala, Sobotka a koupě OKD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jiří Paroubek

Část českých médií věnuje pozornost tomu, že poprvé bylo slyšet na veřejnosti, jakou částku chtěl miliardář Z. Bakala na jaře 2004 zaplatit za firmu Karbon Invest, která v OKD vlastnila na jaře 2004 většinový podíl.
Do dneška ovšem není známo, kolik Bakala zaplatil po uskutečnění prodeje minoritního podílu státu firmě Karbon Invest za celou společnost. Nikdy nepotvrzené a také nevyvrácené odhady mluví o částce 10! 666555 miliard korun.

V každém případě to byl nádherný byznys. Přímo byznys snů. Odhaduje se, že za léta svého působení v OKD Bakala a jeho společník vydělali 100–120 miliard korun. Obávám se, že velká část těchto peněz, bohužel, již nenávratně odešla z České republiky a vydělávají bývalému uhlobaronovi a jeho společníkovi někde jinde. A Bakala v klidu žije se svou rodinou na břehu Ženevského jezera a osud tisíců zaměstnanců OKD jej vlastně nezajímá. Stejně tak ho nezajímá osud nájemníků více než 44 tisíc dnes už bývalých bytů OKD, jimž prodal střechu nad hlavou. Učinil tak přes svůj veřejný příslib, že byty budou velmi výhodně privatizovány jejich obyvatelům.

V roce 2004 se očekávalo, že byty budou za cca 50 tisíc korun za bytovou jednotku nabídnuty jejich nájemníkům, což byli vesměs horničtí důchodci nebo bývalí či současní zaměstnanci OKD. Na prodeji tohoto balíku bytů Bakala a jeho společník stržili podle odhadů 20–25 miliard korun. No, řekněme si otevřeně, že za ty peníze se Bakala mohl na svůj veřejných příslib zvysoka vykašlat. Koupil si jen 668pár politiků a novinářů....

Bakala měl pro svou akci bohužel všestranné porozumění. Jeho nejbližším spolupracovníkem při zajišťování koupě minoritního podílu od státu byl Radek Pokorný, který mu zajišťoval právní služby, ačkoli byl osobním přítelem tehdejšího ministra financí Sobotky.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Včera se u soudu poprvé objevilo také Pokorného jméno. Soudkyně Fialová odročila soud do února, kdy lze očekávat, pokud se neobjeví překvapivé nové skutečnosti, rozsudek soudu.

Sobotku ovšem očekávají, a obávám se, že i Pokorného, mnohé krušné chvilky, protože celá záležitost je již beznadějně zpolitizována. Proto byla také ustavena sněmovní komise k přešetření privatizace minoritního podílu OKD. A ti, kdo se na vzniku komise podílí, tedy především Piráti, ale také SPD i hnutí ANO, budou tehdejšího ministra financí a nedávného premiéra Sobotku, který byl odpovědný za privatizaci minoritního podílu OKD, pronásledovat souběžně s jednáním soudu.

Pokud v únoru u soudu padnou rozsudky natvrdo vůči soudním znalcům, když soud dojde k názoru, že zfalšovali své odborné posudky, bude to mít nepochybně dopad i na další vývoj kauzy. A řev zejména výše jmenovaných tří stran, zaměřený na Sobotku, bude nesmírný. Toto bude sociální demokracii v příštím roce, roce a půl či dvou velmi silně politicky poškozovat.

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Exner (STAN): Nesnáším, když se Češi prezentují jako malý bezmocný národ

10:14 Exner (STAN): Nesnáším, když se Češi prezentují jako malý bezmocný národ

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k bezpečnosti a sebevědomí ČR.