Paroubek: Bezbřehý populista Babiš

05.08.2016 11:15

Marketingoví odborníci, kteří Babišovi připravují duševní potravu pro jeho politické postupy a veřejná vystoupení, svého chlebodárce zajisté upozornili na to, že se velká část české veřejnosti obává poněkud imaginárního nebezpečí teroristických útoků a ve středoevropských podmínkách také papírového tygra Islámského státu.

Paroubek: Bezbřehý populista Babiš
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Česká veřejnost, krmená západními, vč. těch mainstreamových českých médií, je silně vystrašena teroristickými útoky v Německu, Francii, v Turecku a jinde. Např.české cestovní kanceláře očekávají v této sezóně zhruba o pětinu nižší výjezdy českých turistů do zahraničních turistických destinací nežli v předchozích letech.

Babiš cítí možnost oslabení svých hlavních politických protivníků jak nalevo, tak napravo, a pramálo se ohlíží na zájmy státu. Je smutné, že tento rys jeho politiky nevadí jeho americkým přátelům... Za každou cenu chtějí ve volbách oslabit tradiční politické strany a pak - po příštích volbách do sněmovny - otevírat otázky, které už dlouhou dobu nebyly předmětem politického diskursu. A které bude možné řešit jen tehdy, pokud Babiš bude nejen předsedou vlády, ale bude mít za sebou také nejsilnější politickou stanu v zemi.

Nejsilnější stranou v zemi je však zatím ČSSD, a proto ten hlavní Babišův útok směřuje proti ní. Poslední Babišův požadavek, se kterým vystoupil na veřejnosti, zní, že chce projednat ve sněmovně otázku uprchlíků s tím, že je proti jakémukoli jejich přerozdělování v rámci EU, ať už kvótami anebo dobrovolnému, a to i za cenu sankcí ze strany EU. Z toho je zřejmé, že Babišovi jde jen a jen o osobní popularitu, žvaní jen to, co mu říkají jeho marketingoví poradci, a to, co chce slyšet většina české veřejnosti masírovaná přihlouplými médii. Pár desítek uprchlíků, kterým naše republika zatím poskytla azyl, je zcela nevýznamnou kapkou v moři. ....

Pro ČSSD nastala tímto postupem A. Babiše velmi nepříjemná situace. Pokud se Babišovi v této otázce postaví, a každý odpovědný člověk by takovouto principiálnost musel ocenit, bude ztrácet politické body, protože ve sněmovně zůstane při projednávání takovéhoto bodu sama. Možná ještě s lidovci, kteří ale udělají vše proto, aby se v této otázce vůči ČSSD co nejvíc vymezili.

Prostě, tento Babišův populistický tah je jednoduchý, promyšlený a směřující jen k získání politických bodů a k dalšímu odrolování voličského jádra ČSSD.

Sociální demokracie, ať chce, nebo nechce (tedy nechce-li mít nepopulární nálepku erurohujera), musí tentokrát potlačit hlasy Dienstbierů či O. Novotných a podobných, a bez mrknutí oka na Babišův návrh přistoupit. Sice s mírnými, ale jasně vyjádřenými výhradami, ale s tím, že česká veřejnost to tak chce a že se tudíž nebude v této otázce stavět na zadní. Jen tak nemusí ČSSD ztratit politické body.

Sociální demokracie by naopak konečně měla přistoupit k programové konfrontaci s Babišem v některých otázkách, ve kterých je silná. Babišovi nohsledi z ministerstva financí v těchto dnech vedou přesvědčovací kampaň k elektronickému výkaznictví tržeb. EET je jistě správná věc, samozřejmě se zvýhodněním pro drobné řemeslníky, živnostníky v těch typech profesí, jako jsou účetní a podobně, pracující naprosto individuálně, a vlastně bez možnosti daňových úniků. Je však potřeba ukázat veřejnosti Babišovu druhou tvář.

Jeho slabým místem je druhá sazba daně z příjmu právnických osob pro největší korporace v zemi, mezi něž patří i jeho Agrofert, ačkoli se většinou jedná o firmy se zahraniční majetkovou účastí. Připomeňme, že v některých letech dochází k převodu více než 300 miliard korun dividend z Česka na účty zahraničních mateřských firem. To je dlouhodobě neúnosné a ČSSD může s touto kartou dobře pracovat.

Je užitečné otevřít i otázku výstavby americké vojenské základny na našem území. Babišovi američtí přátelé, kteří kryjí celý komplex jeho zázemí, těch různých Šlachtů, protikorupčních nadačních fondů a nejvyšší hierarchie státních zástupců, zcela nepochybně k tomuto směřují. A jde o to, aby o tom v budoucnu rozhodovala vláda bez účasti ČSSD. Za rok a čtvrt máme volby do poslanecké sněmovny. A v nich půjde také o tuto otázku. Proč tedy otázku americké základny na českém území už neotevřít, aby Babiš musel ukázat barvu. Tak jako v otázce druhé sazby korporátní daně.

Třetím okruhem je ochrana spotřebitele. Babišův Agrofert v Česku představuje oligopol v oblasti potravinářské výroby propojený na zemědělství. Proč jej v zájmu spotřebitele nezačít trápit?

Proč máme mít např. ve všech supermarketech v Česku tvrdý chleba? Proč jsou české potraviny, respektive potraviny v českých supermarketech, o tolik méně kvalitní nežli v těch německých či rakouských? Proč jsou u nás základní potraviny dražší o 20 – 30 procent oproti Německu a Rakousku? To jsou velká témata, kterým se ČSSD ke své škodě nevěnuje…

K okruhu sponzorů ČSSD jistě nebudou patřit řetězce supermarketů. Tak čeho se bát? Babiš je krásným terčem. Toho nezajímá, že Češi musí nakupovat zatvrdlý chléb, protože ten se zkrátka musí prodat všechen. Babiše vůbec nenapadne, že by jeho lidé z Agrofertu mohli jít občas zkontrolovat čerstvost chleba ve velkých supermarketech… To, co je v Rakousku či Německu normální a k čemu by tamní obchodníci nepotřebovali pochopitelně kontrolu výrobce, v České republice zkrátka normální není. A tak by se výrobce, a zejména ten oligopolní, měl zajímat, v jaké kvalitě se jeho výrobky dostávají k lidem,a nejen o to, jaké za své zboží inkasuje tržby a zisky…

ČSSD prostě půjde v tom příštím roce a čtvrt o vše. Představa současné třídy hejtmanů ČSSD, že jich po volbách sice trochu ubude, ale že jich sedm až osm zůstane, je chiméra. O výsledcích krajských voleb nerozhoduje popularita hejtmanů (v roce 2008 byli hejtmani ODS mnohem populárnější než jejich protikandidáti z ČSSD), ale výsledky centrální politiky. Marketingové zázemí A. Babiše to ví, ČSSD si to však zatím nepřipouští. Pokud ČSSD neudělá alespoň některé změny a neotevře alespoň některá velká témata, budeme všichni plakat.

Budou plakat ti, kdo jsou v současné době odpovědní za politiku a volební výsledek ČSSD, ale i ti, kteří byli za politiku ČSSD odpovědní v minulosti a jejichž dílo bude, jak to vypadá, zcela zničeno. A to jen proto, že vedení ČSSD zatím není schopno razantně čelit nechutnému populistovi.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…