Paroubek: Bortí se ekonomický světový pořádek?

31.08.2018 15:04

Prezident Trump se včera vyjádřil, že uvalí cla na čínské zboží dovážené do Spojených států, která budou znamenat v souhrnu přínos pro americký státní rozpočet v objemu 200 mld. dolarů. Je to samozřejmě úder světovému volnému obchodu a je to jednoznačně ochranářské opatření, které si vynutí odvetu z čínské strany.

Paroubek: Bortí se ekonomický světový pořádek?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Ovšem odveta že strany Číny nemusí být vůbec v oblasti cel, uvalených naopak na americké zboží dovážené do Číny, ale v oblasti měnové a zejména fiskální. Řeknu to krátce, Čína (spolu s Ruskem) bude stále více odstupovat od dolaru jako od světové platební jednotky. A bude jinak nežli dosud přistupovat k nákupu amerických státních cenných papírů. Z čehož vyplývá, že americký státní dluh Číňané nechají do budoucna k financování někomu jinému. Dnes jej drží zhruba čtvrtinu. Dráždit své věřitele by ale neměl žádný dlužník. Čína jistě nebude mít zájem na další destabilizaci světové ekonomiky, kterou by vážné problémy amerického dolaru nesporně způsobily. Ohrozila by samu sebe.

Trump téměř současně vyhlásil, že může zvážit odchod USA ze Světové obchodní organizace. Zřejmě proto, aby již nebyl obtěžován, z jeho hlediska trapnými stížnostmi obchodních partnerů USA, například na Američany uplatňovaná ochranářská opatření. Tím se situace stává vážnou, zejména když Trumpova administrativa dává najevo, že jsou stále ještě ve hře např. navýšení cel na dovoz evropských aut do Spojených států. To by pochopitelně zasáhlo celý evropský automobilový průmysl, v první řadě německý a tedy také český.

Ale ať je to jak chce, Evropa se musí zvýšenou měrou začít starat sama o sebe, protože má jiné politické i ekonomické priority nežli Spojené státy. A pokud nejbližší spojenec Evropy mění zásadním způsobem svou ekonomickou politiku, je potřeba na to adekvátně reagovat.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

18:09 Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stávce platformových kurýrů