Paroubek: Británie se utápí v politickém chaosu

30.06.2016 4:27

Naštěstí se tento chaos zatím příliš netýká ekonomiky. Ale skutečně můžeme říci, že jen „zatím“. Nejvlivnější ratingová agentura S&P snížila Velké Británii rating ze špičkového o jeden stupeň dolů. To je vážné sdělení pro investory a samozřejmě to znamená, že financování britského státního dluhu se od tohoto okamžiku zdraží.

Paroubek: Británie se utápí v politickém chaosu
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Analytici se předbíhají v odhadech míry poklesu dynamiky britského hospodářského růstu. Pokud se hospodářský růst Velké Británie v tomto a příštím roce ještě před 23.6 odhadoval v řádech procent, nyní už se hovoří maximálně o desetinách procenta. To vzhledem k okolnostem vlastně není taková tragédie, ale určitě to není žádná výhra.

Hlavní protagonisté kampaně k brexitu zvolna vycouvávají ze svých emotivních slibů. Je zábavné sledovat britské noviny, tedy přesněji řečeno to, jak se náhle sbližují názory eurorealistické části britských konzervativců s tou euroskeptickou. Dnes už není vidět žádný velký rozdíl mezi názorem bývalého starosty Londýna Johnsona a britského premiéra Camerona. Johnson k lidem hovoří o tom, že i po brexitu bude samozřejmě ponechán otevřený pohyb pracovních sil i nadále. To znamená, že ten kdo pracuje v Británii a je občanem EU, nebude potřebovat pracovní povolení, a totéž bude prý platit pro Brity v EU.

Když si jeho vyjádření nezávislý pozorovatel pozorně přečte, říká si, proč vlastně tedy ta kampaň k brexitu byla?

Britský ministr školství, který se vyjádřil, že se chce stát nástupcem D. Camerona v premiérském úřadu, mluví o tom, že chce navrhnout zachování současných vztahů EU a Velké Británie, s tím, že by Británie převzala jen vnější ochranu svých hranic…

No, s tím už přeci mohli britští vládní představitelé přijít před měsícem či před půl rokem, a bylo by to bývalo asi moudré a řešilo by to problém s imigrací do Británie. Byli by si za ni odpovědní Britové samotní.

Osobně se domnívám, že by stejně k žádnému velkému omezení migrace v Británii nedošlo.Pokud by vůbec k nějakému omezení migrace došlo, ve srovnání s tou, kdy je Velká Británie v Schengenském prostoru.

Ale při rozhodování britských občanů v referendu nešlo o racionální důvody, nýbrž především o pocity a emoce. Tento pocit národní suverenity vyjádřený ochranou vnějších hranic, byl zřejmě důležitý.

D. Cameron vcelku komicky říká, že on nebude tím, kdo nyní bude jednat o odchodu Velké Británie z EU. Co tedy ten člověk bude v Downing Street 10 ještě čtyři měsíce dělat? Chytat lelky, odpočívat po prohraném boji a dívat se, jak evropské a světové finanční trhy hynou? Cameron by tedy měl co nejrychleji skončit. Dal v sázku svůj úřad. Vsadil vysoko a prohrál a nyní jde o to, aby kromě britských občanů neprohráli také občané celé EU.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Válková (ANO): Chápeme, že na některé otázky nechcete odpovědi znát

20:07 Válková (ANO): Chápeme, že na některé otázky nechcete odpovědi znát

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 k návrhu ústavního zákona o celostátním re…