Paroubek: Česká ekonomika by mohla růst až o tři procenta

29.07.2017 16:48

Poslední odhady bankovních a finančních institucí hovoří o tom, že by česká ekonomika mohla růst více, než je zatím odhadovaných 2,7 %. Jsou dokonce odhady, které uvádějí více než 3 % růst HDP.

Paroubek: Česká ekonomika by mohla růst až o tři procenta
Foto: Archiv PL
Popisek: Jiří Paroubek ve studiu PL TV

Takový je zatím vývoj v prvním i druhém čtvrtletí, a nic nenasvědčuje tomu, že by se situace mohla zásadněji změnit ve třetím a čtvrtém čtvrtletí t.r. Po růstu 5,4 % v roce 2015 (po přehodnocení některých vlivů; tento růst byl ovlivněn dočerpáváním evropských peněz za předchozí finanční období) a v roce 2016 2,5 % se poněkud zvýšila výchozí základna pro propočet odhadu letošního HDP.

Zmíněná 3 % růstu HDP v roce 2017 tak představují velmi solidní číslo. Důvodem tohoto vysokého hospodářského růstu je další oživení českého exportu, dále značné rozvinutí spotřeby obyvatelstva (očekává se druhý rok po sobě růst nominálních mezd o cca 5,5 %). A dochází také k jistému oživení veřejných investičních výdajů.

To jsou jistě pozitivní fakta a nelze nezmínit jeden další faktor, který by mohl rovněž pozitivně ovlivnit růst HDP a který je zatím mimo soustředěné pozornosti vlády. Jedná se o čerpání evropských peněz.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Za téměř čtyři roky evropské finanční perspektivy let 2014 – 2020 bylo zatím vyčerpáno nebo smluvně potvrzeno čerpání zhruba 30 % všech dotačních peněz. Kdyby čerpání těchto peněz bylo pravidelné, tzn. zhruba 90 miliard korun každý rok, znamenalo by to nejméně dvě, ale spíše 3 % HDP navíc.

I tak je však třeba hodnotit vývoj HDP v tomto roce velice pozitivně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

8:19 Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

„Už v 18. století byl vydán příkaz zapisovat do matrik všechny narozené děti bez příplatku k taxe št…