Paroubek: Corbynova první zkouška ohněm

07.05.2016 21:11

V současné době na základě volebních výsledků před 4 lety mají britští toryové podstatně více radních municipálních rad nežli labouristé. Konzervativci mají 8766 radních v municipálních radách a labouristé jen 6873.

Paroubek: Corbynova první zkouška ohněm
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

V současné době analytici předpokládají mírnou ztrátu křesel pro hlavní opoziční stranu. Je otázka, zda k tomu přispěly antisemitské výroky ze strany některých labouristických předáků v tradičně politicky korektní Británii, anebo zda jsou to hlubší důvody. Například příliš výrazně levicová politika nového vůdce labouristů J. Corbyna.

Komunální volby v Británii probíhají právě nyní, proto nemá smysl dělat velké prognózy. Snad nejzajímavějším momentem britských komunálních voleb z hlediska zahraničních pozorovatelů je situace v Londýně, kde se předpokládá vítězství labouristického kandidáta Sadiqa Khana. Ten je muslimem, původem z chudé pákistánské rodiny. Khan je typickým příkladem selfmademana, který se vypracoval z mnohačetné chudé rodiny díky nesmírné obětavosti a nasazení jeho rodičů pracujících od rána do večera, aby svým dětem včetně Sadiqa umožnili dosáhnout nejvyšší možné kvalifikace. Sadiq Khan se v tradičně – i když pro labouristy to příliš neplatí – kastovně rozčleněné britské společnosti dokázal prosadit v rámci své strany a byl ministrem v poslední labouristické vládě G. Browna.

Nyní kandiduje na starostu ve vysoce kosmopolitním Londýně, kde se odhaduje, že zhruba osmina obyvatel tohoto města jsou právě muslimové. A zřejmě největší část z nich pochází právě z Pákistánu či Bangladéše. Sadiq Khan je právník a v dosavadních průzkumech veřejného mínění vede s velkým náskokem. Političtí analytici ovšem očekávají zúžení jeho náskoku a přijatelnou porážku kandidáta konzervativní strany.

Uvidíme. V politice se často stávají neuvěřitelné věci a Sadiq Khan, i když vždy vystupoval proti militantnímu islámu, a zřejmě ani není stoupencem vyhraněné levicové linie J. Corbyna v Labouristické straně, může nakonec právě u voličů ze středních vrstev ztratit hlasy s ohledem na tyto dva faktory.

Ve volební kampani však Khan dělal vše pro to, aby zatlačil své náboženství a také svou politickou sounáležitost se současným vůdcem Labour Party, který má sice velkou popularitu mezi tradičními voliči Labouristické strany v Londýně, ale podstatně hůře už je na tom mezi swingovými voliči…

Khan má velkou šanci stát se prvním muslimským starostou obří městské aglomerace v západní Evropě. Je to prostě psychologický průlom a pro mnoho českých voličů je to něco, co dokáží pochopit jen stěží.

Světonázorově je však Khan na správné straně. Rozdíly obou hlavních politických stan v programové oblasti v Londýně jsou také spíše v nuancích. Kandidát konzervativců Goldsmith, jak již jeho jméno napovídá, se narodil do velmi bohaté rodiny ne se stříbrnou, ale přímo se zlatou lžičkou v ústech. Je absolventem Eton College, která Velké Británii dala již 19 premiérů. Oba dva kandidáti jsou považování za velmi kvalifikované a velmi realistické politiky.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

10:21 Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

Shrnutí korupčních kauz vrcholných politiků, publikovaný na svém veřejném facebookovém profilu