Paroubek: Je ČSSD už grogy?

08.08.2016 18:45

Podle posledního průzkumu veřejného mínění provedeného společností TNS Aisa, což je agentura, která dlouhodobě pracuje pro ČT, má nyní hnutí ANO volební preference na 28,5 % a ČSSD na 16 %.

Paroubek: Je ČSSD už grogy?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Je potřeba podotknout, že TNS Aisa je agenturou, která má dlouhodobě nejpřesnější výsledky průzkumů veřejného mínění, tedy v porovnání skutečnosti s prognózou.

Nemá proto smysl se příliš utěšovat klamnými vějičkami nadějí typu neumětelských průzkumů CVVM a dalších průzkumů, které jsou vyráběny na marketingovou zakázku zadavatele, tedy ČSSD. Je třeba začít vnímat realitu. Je to realita, na kterou dlouhodobě upozorňuji, že může nastat a nastane. Vedení ČSSD jí samozřejmě v posledních týdnech a měsících poněkud samo pomohlo, když se dostalo do hluboké defenzivy díky několika marketingově prohraným bitvám s hnutím ANO,resp.s A.Babišem.

První velká marketingová bitva, kterou ČSSD svedla a prohrála, byla bitva o budoucí charakter české policie. ČSSD odstranila favorita A. Babiše, Šlachtu z vedení ÚOOZ a prosadila tzv. reformu policie.

To bylo jistě politické vítězství, ale marketingově rozhodně všestranná prohra, ze které Babiš dodneška politicky profituje a bude profitovat ještě v těch několika týdnech, které zbývají do krajských a senátních voleb. Babiš bude ČSSD stavět do pozice strany, která má co skrývat a která má silný zájem na tom, aby policie pracovala na politickou objednávku.

Vazba, která do značné míry negativně ovlivňovala českou politiku již několik let po ose Šlachta – Nadační fond proti korupci (Randák a Janeček) – Američany řízení státní zástupci, a kde tahal za nitky A. Babiš, je odchodem Šlachty oslabena, ale Šlachta odešel z ÚOOZ s plnými šuplaty zajímavých materiálů, která A. Babiš určitě v předvolebních obdobích letos i za rok rád mnohokrát použije. Konec konců jedním z výsledků takovéto investigativní-zpravodajské činnosti může být i zjištění vztahů mezi hejtmanem Haškem a píáristkou Mrencovou, tak mocně rozvinuté v babišovském tisku.

ČSSD je v situaci, kdy připomíná boxera po těžkém úderu, který se nemůže vzchopit k dalšímu boji a v ringu inkasuje další a další těžké rány.

Pokud ČSSD a její hejtmani nechtějí, aby se výsledek v krajských a senátních volbách v říjnu změnil na katastrofu, musí „něco“ dělat. V těchto dnech jsem zveřejnil článek s programovými doporučeními pro ČSSD, které je s ohledem na krátkost času, který zbývá do říjnových voleb, možné použít až v parlamentních volbách za rok, ale některé body jsou použitelné zcela nepochybně už nyní. Je potřeba zahájit s Babišem debaty, které naprosto nemiluje a není v zásadě schopen o některých otázkách srozumitelně a na úrovni mluvit. Něco jiného je, je-li připraven a boj se odehrává na bojišti, které sám vykolíkuje.

Mám na mysli debaty na téma ochrany spotřebitele, vyrovnanost státního rozpočtu a druhé sazby korporátní daně, vojenská základna USA na našem území, tvrdá koruna, znemožněná nekvalifikovaným zásahem ČNB a podobně.

Těch 16 % předvolebních preferencí v celostátním průzkumu znamená, přetaveno do čísel v krajích, nějakých 13-15 % volební podpory v krajských volbách. (V některých krajích, jako je Ústecký, to může být dokonce jen mezi 10 -12 %). Pokud vedení ČSSD a její hejtmani chtějí, aby byl volební výsledek alespoň o 2 – 3 % vyšší, musí od Babiše převzít strategickou iniciativu. A musí to být viditelné, celoplošné.

Musí využít také toho, že Babiš, až na výjimky, které ovšem neznám, nemá v čele svých kandidátek v krajích, žádné zajímavé osobnosti, které by mohly vstoupit do kvalifikované debaty se současnými hejtmany. Případně s těmi, kdo za ČSSD budou na tyto pozice kandidovat (slabinou bude ve Zlínském kraji A. Gajdůšková, která je úplně k ničemu a kde by bylo dobré, aby ji zastoupil stávající hejtman Mišák).

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…