Paroubek: Je Rusnokova chvála na místě?

27.05.2016 19:05

Je překvapivé, jak hladce v médiích prošlo jmenování Jiřího Rusnoka guvernérem ČNB. Přitom je zřejmé, že jedinou jeho velkou předností je politické spojenectví s M. Zemanem.

Paroubek: Je Rusnokova chvála na místě?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

J. Rusnok je bývalým ministrem Zemanovy i Špidlovy vlády a také premiérem úřednické vlády bez podpory sněmovny, jmenované M. Zemanem. To by mělo svědčit o tom, že o české ekonomice něco ví. Jeho znalosti, pokud jde o makroekonomiku, skutečně nelze podceňovat.

V letech předcházejících prosazení zákona o důchodovém připojištění ve druhém pilíři Nečasovou vládou byl však Rusnok jako zaměstnanec ING placeným lobbistou, který lobboval za prosazení tohoto zákona. Stejného zákona, který současná vláda dokázala ve sněmovně a v senátu odstranit.

J. Rusnok tedy nebyl dvakrát úspěšným lobbistou, ale to není zrovna polehčující okolnost k tomu, že sloužil špatné věci… Nic na tom nemění ani to, že česká ING na befel svých nizozemských šéfů se z celé akce privátních penzijních fondů včas evakuovala. To svědčí o tom, že šéfové ING v Amsterodamu měli jistou kvalifikaci a také dostatečnou předvídavost, rozhodně větší, než J. Rusnok…

Pokud tedy dnes média informují o tom, že J. Rusnok byl bankéřem, je to k pousmání. Rusnok toho o bankovnictví mnoho neví. Naštěstí se zdá, že všichni ostatní členové bankovní rady toho o bankovnictví vědí více než J. Rusnok, ale právě on bude tím, kdo bude za ČNB nejvíce vystupovat na veřejnosti…

Je potřeba, s ohledem na náchylnost J. Rusnoka k lobbistům toho nejhoršího ražení, sledovat, které české podnikatelské skupiny mají interes na slabé a slábnoucí české koruně.

S tím, jak se bude přibližovat čas vstupu ČR do eurozóny, by mělo být zájem české politiky a českých politiků, aby se koruna ve vztahu k euru naopak posilovala. To si lze za J. Rusnoka, podle jeho dosavadních vyjádření, představit jen těžko.

O to spíše by s takovýmto tématem měly přijít některé realistické české politické strany, a to především levicové. Bylo by smutné, aby se tohoto tématu zmocnil například M. Kalousek, což vůbec není vyloučené…

Jestliže část vedení ČNB sní v současné době o kurzu eura a koruny někde kolem 1:28, mělo by být zájmem českých politiků, a zejména českých občanů, přiblížit se při vstup do EMU konverznímu kurzu cca 1:18 – 1:20 korunám za euro.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

19:02 Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.