Paroubek: Když se dva perou, třetí se směje

23.08.2014 16:03

Tím, že na sebe Západ s Ruskem vzájemně uvalily sankce, poněkud zasekly sekeru, ač není jisté, jak kdo hluboko, do svých hospodářství.

Paroubek: Když se dva perou, třetí se směje
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

V poslední době můžeme číst jak o extrémně rychlém růstu cen zboží v Rusku, tak o tom, že například Německo, nejsilnější ekonomika v EU, může v důsledku sankcí přijít až o 1,3 miliard euro… Ovšem zákaz dovozu vybraného zboží z EU do Ruska udělal velkou službu zemím Latinské Ameriky. Pro ty může tento zákaz znamenat v podstatě tolik, jako kdyby EU snížila dovozní cla.

Například v Brazílii už díky zákazu dovozu vybraného evropského zboží do Ruska udělila vláda za poslední měsíc asi 90 společnostem nová povolení na vývoz hovězího, vepřového i kuřecího masa. Pokud budou mít „ruské sankce“ delšího trvání, může podle brazilského tajemníka pro zemědělskou politiku Brazílie zažít přímo „exportní revoluci“. Podobně tomu je i v některých jiných zemích Latinské Ameriky, ačkoliv například Argentina kvůli velké inflaci nejspíš není schopna vyvážet tolik zboží, aby na jejím domácím trhu nerostly ceny příliš rychlým tempem. Nicméně podle jejích zástupců je schopna třeba vývoz mléka velmi rychle navýšit až o pětinu.

Pro exportéry za běžných okolností není vůbec snadné získávat nová odbytiště, například šéf společnosti Madeta uvedl, že trvalo pět let, než se jeho společnost do Ruska dostala. A není vůbec jisté, zda (nejen) tato společnost svou pozici na ruském trhu získá zpět…

Prioritou EU by mělo být co nejrychlejší urovnání situace na Ukrajině, a to v těsné spolupráci Ruskem, tedy hledání kompromisního řešení mezi Západem, tzn. v tomto konfliktu i Kyjevem, a východoukrajinskými separatisty.

Jiří Paroubek, expremiér a předseda strany LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: NS - LEV 21

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.