Paroubek: Kyjev provokuje

06.02.2017 15:48

V posledních dvou týdnech zavládly na linii příměří na východě Ukrajiny, kde proti sobě stojí ukrajinská armáda a bojovníci za autonomii východoukrajinských oblastí, opět tvrdé boje.

Paroubek: Kyjev provokuje
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Mezi nešťastným civilním obyvatelstvem opět vznikají četné oběti, představitelé Západu znovu halasí o nedodržování tzv. Minských dohod, a naopak Moskva hovoří o provokacích kyjevské vlády.

Jak říkali již staří latiníci "cui bono, cui prodest". Tedy, komu to slouží… V. Putin v tuto chvíli zcela nepochybně nemá vůbec žádný politický zájem na tom, aby eskaloval boje na východě Ukrajiny. Také proto, že je v očekávání věcí příštích, tedy zejména toho, co nového se stane v americko-ruských vztazích. A zcela nepochybně nemá Putin nejmenší zájem na ukončení případného resetu americko-ruských vztahů, který naznačuje nový americký prezident Trump.

Prezident Porošenko a ukrajinská vláda správně tuší, že pokud dojde k postupnému uvolňování ve vztazích mezi Ruskem a USA, bude to znamenat pokles významu Ukrajiny až do naprosté bezvýznamnosti.

Ukrajina je zemí se zcela rozvrácenou ekonomikou, s astronomickými dluhy, které prakticky není schopna splácet, a pro každého „spojence“ z tohoto hlediska pochopitelně představuje riziko. Ekonomická nestabilita je na Ukrajině nutně provázena nestabilitou sociální a politickou.

Z tohoto hlediska je možné chápat poslední dění na Ukrajině jako něco, na čem může mít zájem jen a jen ukrajinská administrativa. A jen pokud by byl V. Putin v nějaké silné duševní krizi anebo pohnutí, by mohl udělat takovouto fatální politickou chybu. Tou by totiž zařadil také prezidenta Trumpa mezi své důsledné politické nepřátele. Nikdo však nepochybuje o tom, že V. Putin hloupý vůbec není…

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

15:06 Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.