Paroubek: Nekončící problémy ČSSD před volbami

29.04.2017 8:35

Do voleb do poslanecké sněmovny zbývá v tuto chvíli zhruba osm měsíců. Pokud odečteme dva měsíce prázdnin, tak můžeme říci, že na politickou práci zbývá šest měsíců. A na intenzivní volební kampaň zbývá závěrečných, poprázdninových šest týdnů.

Paroubek: Nekončící problémy ČSSD před volbami
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Sociální demokracie zažívá prakticky každý týden jednu nepříjemnou situaci za druhou. Ta jedna z posledních byla, že v průzkumu CVVM její podpora ve veřejnosti poklesla z předchozích 22 % na 16 % volebních preferencí. Děje se ale nějaké drama? Nemyslím. Průzkumy agentury CVVM jsou nejméně přesné ze všech průzkumů veřejného mínění prováděných u známějších (úmyslně používám toto slovo na místo slova renomovaných) agentur. Její průzkumy se tradičně nejvíce odlišují od reality ve volbách. Nicméně v tomto případě jde o to, že průzkumníci CVVM srovnali krok s jinými výzkumnými agenturami, které přisuzují ČSSD výsledek mezi 12 – 15 % podpory voličů. Takže vlastně poslední odhad CVVM (16 %) není až tak špatný, je na horní hranici pásma, které agentury svými výsledky vykolíkovávají. Je to tedy dokonce ještě lichotivý odhad.

Jan Birke, místopředseda ČSSD a hlavní manažer volební kampaně, dnes v Právu hovoří o tom, že se ČSSD „musí obden střílet do kolena“. Má jistě pravdu. V posledních dnech se objevily další nepříjemné informace z politické kuchyně ČSSD. Tak především z ČSSD odchází po 20 letech dobrých služeb oblíbený poslanec Jiří Koskuba. J. Koskuba na pražské kandidátce ČSSD tradičně vždycky prorazil z nevolitelných míst rozhodnutím voličů a jejich osobními preferencemi na místa volitelná. V tuto chvíli na kandidátce ČSSD vůbec není. On si myslí, že je to proto, že by zase přeskákal zezadu třeba z třicátého místa mnohem méně známé osoby na kandidátce ČSSD a dostal by se znovu do sněmovny. Tuto možnost mu ovšem pražští funkcionáři ČSSD nedají, protože prostě usoudili, že by zbytečně narušoval jejich politické záměry. Ten záměr spočívá mj. v tom, aby Jiří Koskuba nebyl zastoupen v příští sněmovně. Je to škoda, protože Jiří Koskuba má jako známý primář II. interny na Bulovce slušný kredit mezi pražskými spoluobčany.

Kauza Jiřího Zimoly je trošku z jiného soudku. Jiří Zimola napadl vedení ČSSD, tedy spíše lidi, kteří pro některé osoby ve vedení ČSSD pracují, z toho, že zasahovali do kauzy J. Zimoly takovým způsobem, že to znamenalo odchod Jiřího Zimoly z funkce hejtmana. Ale primárně právě o toto v Zimolově kauze nejde. J. Zimola si staví chatu na Lipně (což samo o sobě je chvályhodné), ale staví mu jí nikoliv nějaká anonymní firma bez vazby na krajský úřad, ale jeho kamarád, který kromě své stavební firmy stačí řídit ještě celý systém krajských nemocnic v Jižních Čechách. Tento jeho kamarád dostává od krajského úřadu pravidelně měsíčně za činnost ve vedení nemocnic stotisícové odměny. Kde už a v čem jiném vidět korupci než v tomto případě. Zimola byl prostě neopatrný a v zemi s vysokou kulturou a s vyspělou demokracií by takovýto jeho postup znamenal jediné: odchod z politiky na věčné časy. Vedení ČSSD správně hovoří o tom, že kauza J. Zimoly tuto stranu poškozuje.

Nejlépe pro stranu by Zimola udělal, kdyby prostě odešel ze všech viditelných politických funkcí. To ovšem nedokáže. V tom, že se Zimola rozčiluje na některé členy vedení strany a pochopitelně na jejich bezprostřední zázemí, že kauzu mediálně zosnovali, může mít do jisté míry pravdu. Zase na druhé straně, to, že Zimola je dnes pro ČSSD politickou zátěží, v tom má vedení ČSSD pravdu. Nikdo ostatně Zimolu nenutil, aby stavěl chatu a aby byl tak neopatrný a umožnil svému příteli ve vedení krajských nemocnic, aby si dělal vlastně co chce. To byla jen otázka času, kdy se věci provalí.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…