Paroubek: OKD - od státu přes Bakalu a zpět ke státu

07.04.2018 11:06

Tak lze ve zkratce popsat cestu největší důlní společnosti v zemi OKD, která byla završena v těchto dnech odkupem jejích akcií po úspěšné restrukturalizaci OKD za 80 mil. Kč státním podnikem PRISKO. Tedy jinak řečeno, OKD se stává opět majetkem státu. Je to znárodnění společnosti bez fanfár a z nutnosti.

Paroubek: OKD - od státu přes Bakalu a zpět ke státu
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Náklady na postupné ukončení těžby v OKD v příštích 8 – 10 letech podle odhadů přesáhnou nejméně 5 mld. Kč a možná se dostanou až k 7 mld. Kč. To je nemalá částka a společnost OKD by si na ní měla vydělat výnosy ze svého provozu, tedy prodejem vytěženého uhlí. V loňském roce byl uzavřen důl Paskov, v krátké době několika příštich let se mají uzavřít další doly a poslední důl OKD má být uzavřen někdy za 5 – 7 let.

Stát teď řeší důsledky divoké privatizace, ke které došlo již v 90. letech a před rokem 2004. A v roce 2004 byl prodán minoritní balík akcií těžební společnosti OKD majitelům většiny akcií. Po dovršen5í prodeje menšinového podílu akcií v OKD státu většinovým vlastníkům, odkoupil celou společnost od původních majitelů Otavy a Koláčka, finančník Zdeněk Bakala se svým společníkem. Odhaduje se, že je celá společnost OKD stála kolem 11 mld. Kč. Jejich povinností podle zákona bylo vytvářet finanční rezervy, ze kterých by mohl být prováděn - až to bude potřeba - útlum těžby. To se ale asi příliš nedělo.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Odhaduje se, že Bakala a spol. za více než deset let svého působení v OKD, vycucali z této společnosti podle odhadů odborníků 100 – 120 mld. Kč. Tyto peníze pak investovali vesměs mimo republiku. A když přišly před několika lety problémy s poklesem cen uhlí, tak se společnosti OKD zcela bez skrupulí zbavili. Vytáhli z OKD peněz, co mohli, společnost se jim tak mnohonásobně vyplatila, a to 6 pokud jde o návratnost jejich majetkového vkladu a oni mohli v klidu zmizet a ponechat náklady související s útlumem a postupnou likvidací těžby uhlí, státu. Opravdu dokonalí džentlmeni.

Součástí Bakalova smutného dědictví je to, že ze společnosti OKD dokázal vyvést více než čtyřicet tři tisíc bývalých hornických bytů a prodal je jinému, tentokrát zahraničnímu, investorovi. Odhaduje se, že výnos z prodeje zmíněných bytů OKD se pohyboval mezi 20 – 25 mld. Kč. Celá privatizace OKD je v současné době předmětem zájmu sněmovní vyšetřovací komise, jejíž závěry nebudou příjemné6 zejména pro bývalého ministra financí a nedávného premiéra Sobotku a jeho druhé já, advokáta Radka Pokorného. Na stránkách Vaší věci budeme vývoj celé záležitosti sledovat, neboť se u soudu čekají některá překvapivá odhalení v souvislosti, například s konstrukcí odhadní ceny bytů OKD…Ze Sobotky a Pokorného se stala lovná zvěř.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…