Paroubek: Opravdu komunistická vláda?

11.07.2018 6:34

Poslední tiskové konference českých pravicových parlamentních stran jsou unisono v duchu strašení komunisty a komunismem. Babišova vláda je samozřejmě vládou s parlamentní podporou komunistické strany. Není však vládou s přímou účastí komunistů.

Paroubek: Opravdu komunistická vláda?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Pokud Václav Klaus před pár dny hovořil o vhodnosti projektu opoziční smlouvy, který kdysi použili ke spolupráci, jež umožnila fungování Zemanovy vlády v letech 1998 – 2002, bylo by to jistě vhodné i dnes. ODS se mohla „obětovat“ a mohla být tou ODS z časů opoziční smlouvy, která by z opozice více nebo méně silně ovlivňovala Babišovu vládu, neboť ta by na ní byla zejména při svém vzniku zcela závislá. ODS se však vydala jinou cestou. Zdá se, že je s touto cestou zcela spokojena a má pocit, že jí přináší politické body, zůstat v nesmlouvavé opozici.

No ale pak se nesmí divit, a s ní celá česká pravice, že má vláda pragmatického a populistického hnutí ANO se sociální demokracií a s parlamentní podporou KSČM levostředový program. Co přinese skutečné vládnutí, to se uvidí. Strašit v nastalé situaci veřejnost komunisty je trochu příliš. V Kremlu už nezasedá ÚV KSSS, ani tam nepřebývá J. V. Stalin či L. I. Brežněv. Prostě svět se změnil. Čeští komunisté, kromě morální podpory například čínských komunistů nemají nic, o co by se mohli reálně opřít, pokud by snad chtěli navázat na svojí někdejší politiku, ukončenou 17. listopadem 1989. Myslím si, že strašení komunisty bude zabírat na stále méně lidí.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

A upřímně řečeno, vzít komunisty k vládní odpovědnosti, byť nepřímo, je vlastně český způsob jejich mitterandizace. Tedy zmenšení jejich vlivu. Uvidíme, zda v důsledku toho neodběhnou od komunistů v průběhu tří a půl let, zbývajících do konce volebního období, protestní hlasy voličů, kteří je zatím loajálně volili, coby stranu protestu. Komunisté mohou tedy mít při příštích volbách existenční problém, vůbec se do příští poslanecké sněmovny, tedy přes hranici 5% voličské podpory k tomu nezbytné, nemusí propracovat.

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…