Paroubek: Pokračování sjezdu ČSSD podle očekávání

10.04.2018 11:42

Kdo čekal při pokračování sjezdu ČSSD v Hradci Králové dramatické zápletky, skvělé řečníky a velkou podívanou, musel být zklamán.

Paroubek: Pokračování sjezdu ČSSD podle očekávání
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Do chodu byla uvedena dohoda několika krajských organizací strany, která nakonec umožnila dovolbu čtyř členů vedení strany, místopředsedů Fialové, Netolického, Foldyny a Onderky. Poslední místopředseda strany bude zvolen na schůzi Ústředního výkonného výboru této strany a záměrně nehovořím o tom, že na nejbližší schůzi. Procedura volby místopředsedy strany je totiž mimořádně složitá a bude vyžadovat, pokud k ní má dojít, silnou koordinaci všech krajů. Nebo alespoň většiny z nich.

Zarážející na pokračování sjezdu je, že se k jednání od počátku nedostavila zhruba stovka delegátů. A také to, že po třetí hodině odpoledne již sjezd balancoval na hranici usnášeníschopnosti. V odpoledních hodinách tak nebylo již možné odsouhlasit připravené úpravy stranických stanov, což autor tohoto článku nepovažuje za velkou tragédii. Prostě ukazuje se, že významná část funkcionářského aktivu strany, a k němu delegáti sjezdu nepochybně patří, je, řekněme, poněkud unavena vývojem a omezuje své osobní angažmá. Prostě je rozdíl, pokud strana již nebude stranou vládní, ale bude součástí jakési hvězdné pěchoty v poslanecké sněmovně, kde se svými patnácti poslanci nebude příliš vyčnívat. Řekněme si otevřeně, že s rétorickým vybavením většiny členů poslaneckého klubu a s jeho výchozí erudicí, se ČSSD nemůže stát lídrem opozice proti Babišově vládě. A nezakryjí to ani silné řeči, které se na sjezdu ozývaly z úst představitelů ČSSD vůči A. Babišovi.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Osobně bych doporučil novému vedení ČSSD omezit posedlost A. Babišem a jeho konáním a věnovat se vlastním velkým problémům. To znamená, přepracovat současný staromódní stranický program a vytyčit jasné cíle pro příští volby do poslanecké sněmovny (ty mohou být ostatně rychleji, než se nadějeme). Přistoupit k modernizaci strany podle vzoru modernizace strany prováděné v letech 2007 – 2009. Změnit marketingovou strategii strany. Připravit řešení finanční situace strany v případě nepříznivého rozhodnutí Nejvyššího soudu v kauze Altner a také omezit vliv kmotrů na politiku strany. Zdá se, že odchod strany do opozice jaksi sám o sobě chutě kmotrů typu R. Pokorného a Bison & Rose (jeden ze zakladatelů Bisonů Růžička se podle zpráv evakuuje do Kanady) ovlivňovat chod strany, utne. To je jistě pozitivní jev. To také pomůže k rozrušení klientelistických vazeb, které se v ČSSD za poslední léta vytvořily.

První velkou zkouškou nového vedení budou podzimní volby komunální a doplňovací volby senátní. Pokud strana do října nezvýší významněji své volební preference, výsledek voleb žádnou hitparádou nebude.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…