Paroubek: Pšeničná unie

30.07.2016 15:40

Největším světovým exportérem pšenice jsou země Evropské unie s 35 miliony tun. Nicméně pokud bude letošní světová úroda pšenice opravdu rekordní, mohou se současné velmi nízké ceny pšenice udržet a dokonce se ještě snížit.

Paroubek: Pšeničná unie
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Světové ceny pšenice v posledních týdnech spadly na své minimum kolem 415 dolarů za bušl. To znamená, že pšenice se dnes prodává za cenu dosahovanou naposledy před deseti lety.

Většinu času v posledním roce byla přitom pšenice obchodována za ceny v rozmezí 460 až 600 dolarů za bušl. Nyní, poté co se objevily prognózy o výtečné letošní světové sklizni pšenice, její ceny dramaticky klesly.

V minulém týdnu se objevily informace, že mohou být jisté problémy se sklizní pšenice ve Francii. Francie byla v roce 2015 mezi zeměmi světa čtvrtým největším exportérem pšenice (s objemem exportu okolo 20 milionů tun), tedy exportem srovnatelným s Kanadou. Cena pšenice tak krátkodobě vyskočila nahoru, na úroveň kolem 430 dolarů za bušl.

První tabulka ukazuje přehled deseti největších exportérů pšenice na světě v milionech tun v roce 2015. Foto indexmundi.com

Z první tabulky je zřejmé, že největším světovým exportérem pšenice jsou země Evropské unie s 35 miliony tun. Více než polovinu tohoto objemu obstarává Francie. Kolem deseti milionů tun vyváží Německo a velkým exportérem mezi zeměmi EU je také Polsko, Bulharsko, Rumunsko a také Velká Británie.

Z jednotlivých zemí je největším exportérem pšenice Rusko s 24,5 miliony tun za rok 2015. Pro zajímavost uvádím druhou tabulku vývoje exportu pšenice Ruské federace v letech 2006 – 2016 (2016 je odhad).

Jak je z tabulky zřejmé, jedním z faktorů, které povzbudily výrobu pšenice v Rusku, jsou zřejmě sankce uvalené Západem na vývoz zemědělských a potravinářských výrobků do Ruska.

Pokud bude letošní světová úroda pšenice opravdu rekordní, mohou se současné velmi nízké ceny pšenice udržet anebo se mohou dokonce ještě snížit.

V případě, že dojde k výpadkům produkce v některých rozhodujících produkčních zemích, cena pšenice opět rychle vyskočí na úroveň kolem 500 dolarů za bušl.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…