Paroubek: Rozpočet Spojených států na obranu je úctyhodný

15.12.2014 16:05

Rozpočet Spojených států na obranu (585 miliard dolarů) je vyšší, než jsou souhrny vojenských rozpočtů Ruska, Číny, států EU a Indie.

Paroubek: Rozpočet Spojených států na obranu je úctyhodný
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Jde o peníze amerických daňových poplatníků, a proto bychom některé položky tohoto rozpočtu měli hodnotit velmi opatrně. Není to tak úplně naše věc, ale ať chceme nebo nechceme, bude mít velký vliv na dění ve světě.

Tím, že USA hodlají v příštím roce vydat velké peníze například jak na boj proti Islámskému státu, tak na výcvik zatím neexistující, nicméně umírněné opozice proti syrskému prezidentu Asadovi, říkají, jak chtějí přispět k řešení ozbrojeného konfliktu v Sýrii. Nijak.

Sýrie již téměř čtyři roky zažívá krvavou lázeň a režim B. Asada stále ovládá klíčové oblasti státu s 80 – 90 % syrského obyvatelstva. Zdá se, že podpora tohoto režimu proti náboženským fanatikům a zahraničním loutkám spíše vzrostla, než aby klesala. Syřané ve své velké většině chtějí sekulární stát, a nepřejí si stát náboženský ani režim dosazený zvnějšku.

Takovýto pohled na věc tu a tam probleskuje i ve vystoupeních českého ministra zahraničí B. Zaorálka. Autoři americké zahraniční politiky mají však zjevně jiný přístup. Jejich cesta ale podle mého problémy v Iráku a Sýrii nevyřeší a spíše je zkomplikuje…

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…