Paroubek: Saúdskoarabský a ruský ministr se dohodli na zmrazení produkce ropy

18.02.2016 19:05

Obrovský pokles cen ropy, ke kterému došlo zejména za poslední rok, nyní vyvolal reakci klíčových zemí produkujících ropu (ceny ropy spadly od poloviny roku 2014 o 70 %).

Paroubek: Saúdskoarabský a ruský ministr se dohodli na zmrazení produkce ropy
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Zvyšující se produkce ropy byla v posledním roce a půl snahou zemí vyvážejících ropu, aby alespoň z části dohnaly ztrátu svých příjmů, k nimž dochází z titulu poklesu cen této komodity. Saúdové kromě toho paralelně hráli ještě jinou hru.

Zlevňování ropy mělo dát ránu investicím, zejména v USA, do přípravy těžby naftonosných břidlic a dalších alternativních druhů paliv, případně do hůře dostupných ložisek ropy.

Američané na tento konkurenční tlak reagují razantním zlevněním použitých technologií. A s úspěchem.

A další živelnost v těžbě ropy – Saúdové v posledním roce několikrát (počínaje zasedáním OPECu v prosinci 2014) odmítli dohodu zemí OPEC a dalších velkých producentů (zejména Ruska)o omezení či kvotaci těžby ropy -se již dnes míjí účinkem. Proč?

Poté, co začalo být zřejmé, že na světové trhy se svou ropou razantně vstoupí Írán (do konce roku to může být až milion barelů denně) by další trvání na této politické premise ze strany Saúdů vedlo k dalšímu pádu cen ropy až k úrovni 20 $ za barel nebo i níže. (Dnes, 17. 2. ráno, se ropa Brent prodává za cca 33 $ a ropa WTI za cca 32 $ za barel.) To by ve svých důsledcích znamenalo velké hospodářské, především fiskální problémy téměř všech zemí vyvážejících ropu, a za pár let i Saúdské Arábie.

Kuvajt, Katar a některé další menší země produkující ropu, by z toho mohly být výjimkou. Alespoň po nějaký čas.

Mocný saúdskoarabský ministr ropného průmyslu Alí Nujamí před pár dny poprvé připustil, že vývoz ropy by měli všichni větší producenti ropy „zmrazit“, a stabilizovat tím trh.

Snahou Saúdů je „zmrazit“ těžbu na lednovou úroveň s tím, že následně očekávají pokles zásob i růst poprávky po ropě. Na této, tedy lednové, úrovni je ochotna svou ropnou produkci udržet podle svého ministra energetiky A. Novaka, také Moskva.

Na úterní schůzce v Dauhá příslušní ministři ropného průmyslu Kataru, Ruska, Saúdské Arábie a Venezuely souhlasili se zmrazením těžby. Ve středu se venezuelský ministr odebírá do Teheránu, aby projednal s ministry ropného průmyslu Íránu a Iráku, zda se tyto země k dohodě připojí.

A jak reagují trhy?

Po prvotním úterním optimismu se ceny ropy ještě v úterý odpoledne propadly. Během úterka cena ropy Brent v jediném dni klesla o více než pět procent, cena ropy WTI klesla o 4 %.

Jinak řečeno, trhy dohodě, která je podmíněna dojednáním s celou řadou velkých hráčů, zatím příliš nevěří. Hlavní exportéři, země kartelu OPEC, sice kontrolují zhruba 40 % světové těžby ropy, musí však najít cestu také k dalším velkým producentům.

Nicméně se však zdá, že dohoda o zmrazení těžby ropy na lednové úrovni může být prvním krokem k rozsáhlejší a propracovanější dohodě mezi producenty černého zlata. Ostatně, pokud se dokázali sejít a dohodnout představitelé Ruska a Saúdské Arábie, v situaci, kdy mají díky syrské krizi silně vyhrocené vztahy, je zřejmá snaha se dohodnout. Už dnes (středa 17. 2.) může (ale nemusí) přijít druhý důležitý krok, a to, že se v Teheránu k dohodě připojí také Írán a Irák. A pak je vše jinak a ceny ropy mohou okamžitě o pět až sedm procent vzrůst a v krátké době mohou jít ještě výše.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.