Paroubek: Sociální demokracie zaostává za ANO o deset procent, uvádí obvykle nejpřesnější agentura

05.07.2016 10:09

Podle průzkumu veřejného mínění obvykle nejpřesnější agentury pro výzkum veřejného mínění TNS Aisa vede peloton parlamentních stran, pokud jde o volební preference, hnutí ANO s 28,5 % před ČSSD, která má 18,5 %. Na dalších místech jsou ODS s 9,5 %, komunisté s 9 %, TOP 09 s 8,5 % a přes pět procent by získala také KDU – ČSL se 7 %.

Paroubek: Sociální demokracie zaostává za ANO o deset procent, uvádí obvykle nejpřesnější agentura
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Protože se jedná o poslední předprázdninový průzkum a závěr června je vlastně již jakýmsi lakmusovým papírkem předvolebního období, které bude v září a v říjnu před krajskými a senátními volbami trvat zhruba pět až šest týdnů.je dobré jeho výsledkům věnovat pozornost. Tento průzkum je samozřejmě vážným konstatováním situace ve veřejném mínění.

Dlouhodobě se ukazuje, že ČSSD je v jisté personální, programové, ale také marketingové krizi. Nejnovější ukázka marketingové neschopnosti této strany je kampaň zahájená ve vztahu ke zcela neschopnému a nekompetentnímu ministru dopravy Ťokovi v souvislosti s jeho nezvládnutím problematiky mýtného.

Poněkud zkušenější pozorovatel nemůže pochopit, proč byla kampaň zahájena na samém začátku prázdnin, v období, kdy se počátkem července lidé věnují většinou sami sobě a nevěnují pozornost veřejným záležitostem. Během dvou až tří dnů celá kampaň zapadne a za další 3 – 4 dny ji Babišova média a média spřátelená s miliardářem Babišem uvedou na "pravou míru"…

Také politicky správně zvládnutá kauza reorganizace policie a odchodu Šlachty stála ČSSD významné politické bohy. Zlí jazykové tvrdí, že nezvykle tvrdý postoj premiéra Sobotky, který dokonce nezvykle tvrdě podpořil v celé akci ministra vnitra Chovance, je způsoben jen tím, že Sobotka nepřímo řešil problémy svého kamaráda Pokorného…

Pokud má ČSSD v současné době 18,5 % v poměrně přesném průzkumu veřejného mínění, lze očekávat, že v krajských volbách na tuto metu těžko dosáhne. Velmi pravděpodobně se naplní mé očekávání zveřejněné již před řadou měsíců, že ČSSD bude mít – i v souladu s volebními výsledky v posledních komunálních a krajských volbách – cca 13 – 15 % hlasů.

Je otázka, zda je s balíkem cca 18,5 % na celostátní úrovni při očekávatelné nižší účasti voličů ČSSD možné předpokládat obvyklý volební výsledek 10 – 12 senátorů pro ČSSD také v senátních volbách. Sociální demokracie prostě už není nejsilnější stranou v zemi.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…