Paroubek: Švýcarská centrální banka zvolila opačnou terapii než ČNB

22.01.2015 12:17

Švýcarská centrální banka se v minulém týdnu rozhodla, že skončí s držením kurzu 1,2 franku za euro a přistoupila ke skokovému posílení švýcarské měny. Přitom je zřejmé, že švýcarská ekonomika má naprosto stejné problémy s deflací, které trápí také českou ekonomiku.

Paroubek: Švýcarská centrální banka zvolila opačnou terapii než ČNB
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Bankéři švýcarské centrální banky se tak rozhodli pro naprosto opačnou terapii než ČNB v listopadu 2013. Nikoli tedy pro devalvaci měny, ale pro skokové navýšení její hodnoty.

Bankéře ČNB z tohoto postupu jistě obcházejí mrákoty a české ekonomické beletristy zrovna tak. Švýcaři si prostě jdou za svým národním zájmem a v bankovnictví chyby nedělají.

M. Zeman v minulém týdnu velmi správně upozornil vedení ČNB na to, že by si nemělo hrát na „demiurga“ české ekonomiky a že by ČNB měla „pokud možno okamžitě“ zastavit intervence proti české koruně. Prezident si jistě nemyslí, že centrální banka po jeho slovech opustí současné intervence. Šlo mu o spíše to, aby finanční trhy a česká veřejnost, včetně podnikatelské, dostaly signál, že centrální banka při únorové schůzi Bankovní rady nepřistoupí k dalšímu blouznivému kroku – k nové devalvaci české měny.

V tomto směru skutečně „obdivuji“ nervy premiéra Sobotky a ministra financí Babiše, kteří k tomuto velkému problému české ekonomiky absolutně mlčí. Je to pro mě naprosto nepochopitelné.  Podobně jako fakt, že ještě dnes se najdou ekonomičtí beletristé (vesměs ti samí, kteří v nedávné minulosti podporovali a chválili Kalouskovu politiku stagnace ekonomiky), kteří prezidenta Zemana kritizují za to, že se vyjádřil k chybným intervenčním krokům ČNB. Věřím, že tito beletristé jsou ve svém zaujetí pro „nezávislost“ ČNB zcela nezištní. Jsou jenom hloupí.

Vytvářet z centrálních bank posvátné krávy, to je něco, co se nedělá v žádné skutečně demokratické zemi.

Každopádně se zdá, že na rozdíl od České republiky je ve Švýcarsku na prvním místě občan. Již v pátek a v sobotu mohli Švýcaři ocenit svou revalvovanou měnu při nákupech, a to zejména v sousedním Německu. Kdo ze Švýcarů měl ještě trpělivost pořádat o vrácení DPH, ten nakupoval o 40 – 50 % levněji nežli ve Švýcarsku. Také švýcarský průmysl bude podstatně levněji nakupovat vstupní suroviny a polotovary. Rozprodají se staré zásoby a pak už bude stanovování prodejních cen vycházet z nižších pořizovacích nákladů. Samozřejmě odvětví s vysokou přidanou hodnotou a s vysokou vázaností živé práce, jako je například hodinářský průmysl anebo hotelnictví, budou mít problém. Tam jsou tím klíčovým faktorem v ceně náklady práce. Švýcarští centrální bankéři tuto skutečnost nesporně znají a vědí, že jak švýcarské hodinky, tak švýcarský průmysl cestovního ruchu jsou významnými zaměstnavateli a tvůrci příjmů státního rozpočtu. Přesto se tak rozhodli.

Je příznačné, že česká média (včetně těch veřejnoprávních) v souvislosti s devalvací koruny, jak ji provedla ČNB, hovoří o tom, jak je to báječný krok pro české exportující firmy, ale vůbec nemluví o tom, co je dobré pro obyčejné občany. Švýcarskou centrální banku to, zdá se, velmi zajímá. Její šéfové velmi dobře chápou, že jsou zaměstnanci lidí – občanů.

Publikováno se souhlasem vydavatele

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…