Paroubek: Tragická smrt českých vojáků

10.08.2018 4:33

Jak se zdá, tři čeští vojáci padli při plnění svých povinností v Afghánistánu do léčky teroristů a zahynuli.

Paroubek: Tragická smrt českých vojáků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Zprávy, které přicházejí, jsou kusé a neumožňují si zatím utvořit definitivní názor, jak k tragické události přesně došlo. Prezident s premiérem se ovšem předhánějí v tom, jak heroizovat celou záležitost a jak smýt nepříjemnou pachuť ze zbytečné smrti našich vojáků.
Operace v Afghánistánu na počátku a pak ještě několik let poté zbytečná nebyla. Ale pokud bychom měli formulovat přesně, jaké jsou její cíle dnes, čeho Západ svou intervencí dosáhl, co se naopak nepovedlo a kolik to stálo, podtrhlo by to jenom moji úvahu o zbytečnosti české vojenské účasti v Afghánistánu v posledních letech.

Českých vojáků zahynulo v průběhu operace v Afghánistánu celkem šestnáct. Není to mnoho, ale není to málo. Každý z těchto vojáků má rodinu, řada z nich má děti, které nebudou mít oporu ve svém tátovi vlastně až do své dospělosti. Vojákům byly poskytnuty vysoké vojenské pocty. Ale nemohu se zbavit dojmu, že by tito tři chlapci raději žili. Nemohu pochopit ani ty české politiky, kteří blábolí v této situaci o tom, že žádná z účastí armády ČR v zahraničí není zbytečná. Já osobně považuji za zbytečnou nejen akci v Afghánistánu, ale také např. v Mali, kde naši vojáci vytahují horké kaštany z ohně za naše mnohem mocnější a hlavně bohatší spojence z NATO, kteří zavařili před lety situaci v Libyi, což ve svých důsledcích znamenalo přesun islamistických teroristů do Mali a destabilizaci této země.

Ovšem odporné je, když tuto děsivou lidskou tragédii, kterou zbytečná smrt tří českých vojáků nesporně je, u nás někdo oslavuje vylepováním samolepek. Předpokládám, že česká policie bude v tomto případě konat, jak konat má.

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…