Paroubek: Volby ve Švédsku přináší změnu

18.09.2014 12:53

Vždycky jsem obdivoval dlouholetého švédského soc. dem. premiéra a ministra financí Görana Perssona. Když v roce 2006 švédská soc. dem. ještě pod jeho vedením zvítězila ve volbách, pravice získala v parlamentě většinu, málokdo tušil, že to bude na dlouhých osm let.

Paroubek: Volby ve Švédsku přináší změnu
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Ve víkendových parlamentních volbách švédští sociální demokraté pod vedením svého lídra Stefana Löfvena zvítězili a získali 31,2% hlasů (navýšili svůj podíl hlasů o 0,5%), resp. 112 mandátů ze 349 křesel ve švédském parlamentě. V minulých volbách před čtyřmi lety dosáhl jejich hlavní soupeř, umírnění konzervativci premiéra F. Reinfeldta, volebního výsledku 30,1%, tedy srovnatelného se sociální demokracií.

Tentokrát však za sociální demokracií nezaostala o pár desetin procenta, ale o 7%.

Ve švédském parlamentu ze zmíněného celkového počtu 349 poslaneckých mandátů jich „Levicový blok“ získal 158 a pravostředová „Občanská aliance“ disponuje 142 mandáty. Příští levicová vláda vytvořená sociálními demokraty, levicí (postkomunisty) a Zelenými tak nebude disponovat absolutní většinou v parlamentě. Bude však mít větší sílu nežli pravostředové strany.

Upřímně řečeno, hlavní švédská pravicová strana – umírnění konzervativci – vždy prosazovali rozumnou politiku sociálního smíru a nikdy nenarušovali základní instituce švédského sociálního státu.

Měl-li bych charakterizovat politický profil této strany stručně, tak bych řekl, že je politicky nalevo od německých klerikálních stran. A ty, jak známo, vcelku bez problémů spolupracují s německou sociální demokracií. Takový typ spolupráce ve švédské politické kultuře zatím možný není.

Skutečným vítězem voleb ovšem nebyli švédští soc. dem., ale nacionalistická a xenofobní strana Evropští demokraté. Ti získali 49 mandátů a z 5,7% hlasů v minulých volbách se dostali s 12,9% do pozice třetí nejsilnější strany v zemi. Velkorysá azylová politika švédské vlády se stala živnou půdou pro skokový nárůst této strany.

Schopnost politicky valorizovat svůj úspěch účastí ve vládě, ať již s pravicí, či levicí, však tato strana na 99% nemá.

Švédsku tak zbývá jen fungování menšinové koaliční vlády, která bude jednat ad hoc o podporu napříč politickým spektrem. Ve skandinávské politické kultuře je ale praxe fungujících menšinových vlád poměrně častá.

Neodpustím si ovšem jednu osobní poznámku. Svým volebním výsledkem švédská sociální demokracie zdaleka nepřekonala svůj poslední volební výsledek z doby, kdy stál v jejím čele v úvodu zmíněný G. Persson. Ten získal v roce 2006 podporu od 35 procent a v roce 2002 mu dalo hlas téměř 40 procent voličů.

Jiří Paroubek, expremiér a předseda strany LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

8:19 Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského l…