Paroubek: Výsledek parlamentních voleb dává Ukrajině novou šanci

29.10.2014 17:47

Po sečtení dvou třetin hlasů se zdá, že vítězem parlamentních voleb na Ukrajině se o „prsa“ stal současný premiér Jacenyuk se svou Lidovou frontou, a hned v závěsu se umístil Blok P. Porošenka.

Paroubek: Výsledek parlamentních voleb dává Ukrajině novou šanci
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Každá z obou dvou vládních formací získala ve volbách zhruba 22 % hlasů. „Opoziční blok“ (Strana regionů) získal na celém ukrajinském území přibližně 10 % hlasů. Radikální ukrajinští nacionalisté vyšli z voleb výrazně slabší, než se očekávalo. Zbývá jen dodat, že v Doněcku a Luhansku volby zatím neproběhly a v režii povstalců se budou konat příští víkend.

Zdá se tedy, že vládní koalici ustaví obě proevropské strany, a tato vláda se bude snažit o urovnání válečného konfliktu na východě území, a zejména o stabilizaci ukrajinského hospodářství, které je nyní v katastrofální situaci. Ovšem základním krokem ke stabilizaci hospodářské situace je pochopitelně ukončení občanské války na východě Ukrajiny.

Zemi v blízké době „nehrozí“ žádné další volby, takže vláda bude moci činit pragmatické kroky bez toho, aby se musela předhánět s nacionalisty, kdo udělá více rámusu a kdo zaujme protiruštější postoj. Je zcela jasné, že Ukrajina nějakou formu dohody s Ruskem potřebuje, a to nejen dohody ohledně zemního plynu.  Představa značné části politických elit Západu, že není třeba respektovat národně-bezpečnostní zájmy Ruska, je bytostně chybná a může vést k eskalaci napětí v oblasti, a dokonce i k vojenské konfrontaci rozsáhlejšího charakteru.

Ukrajinu čeká dlouhá zima a je třeba, aby zaplatila za dodávky zemního plynu, které už dostala, a to částku přesahující 10 miliard amerických dolarů. Zároveň musí zaplatit i za nové dodávky plynu na letošní zimu, a to každý měsíc předem. Je jasné, že tyto účty za Ukrajinu bude muset platit někdo jiný. Nejspíš EU. A to, vzhledem k tragické situaci ukrajinského hospodářství, nejsou jediné účty, které za Ukrajinu bude muset platit někdo jiný…

Celkově lze říci, že ukrajinští voliči vyslali jasný vzkaz, že nestojí o další eskalaci problémů země. Pokud toto ukrajinské politické elity správně pochopí, vládu skutečně ustaví nejumírněnější proevropské síly. A silná pozice „Opozičního bloku“ na východě země bude protiváhou tlaku, který na vládu budou vykonávat radikální nacionalisté.

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: NS - LEV 21

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…