Paroubek: Vyvěšovači plakátů a jiní kazisvěti

30.03.2016 20:06

Určitá část pražské kavárny, mocně povzbuzovaná předsedou TOP 09 Kalouskem, vytáhla proti prezidentu Zemanovi a „jeho" čínské návštěvě, prezidentu Si Ťin-pchingovi. Snaží se opepřit pobyt čínského prezidenta hloupými řečmi o tom, že prezident Zeman a vláda popírají dosavadní linii české zahraniční politiky. Anebo aspoň vyvěšováním celkem nevhodných, a hlavně málo originálních plakátů s dalajlámou.

Paroubek: Vyvěšovači plakátů a jiní kazisvěti
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Pokud jde o tradiční linii české zahraniční politiky, kterou prý Zeman a vláda popírají, je spíš potřeba říci, že normální a běžnou linii zahraniční politiky, která samozřejmě byla orientována na přátelské vztahy s EU a transatlantickou spolupráci, ale nevylučovala vůbec přátelství také s jinými mocnostmi a státy světa, Ruskem, Čínou, Indií, Japonskem, Brazílií a dalšími a dalšími, nerespektovaly spíše předchozí pravicové vlády M. Topolánka a P. Nečase.

Proč by v dnešním, globálním světě měl být někdo s někým jiným znepřátelen, a hlavně proč by neměl obchodovat každý s každým? Čína politicky jistě není pluralitní demokracií západoevropského typu, ale obchoduje se všemi státy světa, tedy tam, kde o to tyto státy, resp. jejich vlády, mají zájem. A to je správné.

Je potřeba říci, že Česká republika až do vzniku druhé Topolánkovy vlády v lednu 2007, jejíž vznik ovšem umožnili také Zemanovi věrní kortešové Melčák s Pohankou, se zabývala obchodní spoluprácí se všemi. Po nástupu Topolánkovy vlády začala ovšem ČR jejími ústy všechny v EU poučovat, jak se má zahraniční politika dělat správně, a udělala vše pro to, stejně jako později Nečasova vláda, aby se ČR ocitla postupně mimo hlavní proud EU.

Topolánkova a Nečasova vláda zničily slibně se rozvíjející vztahy

Pokud jde o rozvojový svět,a zejména arabské a muslimské státy, dělaly obě pravicové vlády vše proto, aby je svou politikou popouzely a urážely, tak aby ČR skončila v závěru jejich neslavného působení v naprostém opovržení většiny zemí třetího světa.

Pokud jde o Čínu, zničily Topolánkova a Nečasova vláda slibně se rozvíjející vztahy zejména z let 2005–2006, kdy jsem Čínu jako premiér navštívil a kdy naopak v prosinci 2006 navštívil Prahu čínský premiér Wen Tia-pao. Topolánkova a Nečasova vláda zničily také velmi dobré vztahy s Ruskem.

Tito lidé, jako je Kalousek, Schwarzenberg, Bursík, Topolánek, Vondra a další, nemají žádné právo kohokoli mistrovat, a už vůbec ne současného prezidenta a současnou vládu. Je dobře, že je čínský prezident zde a že bude uzavřena celá řada smluv, které změní česko-čínské vztahy na strategické partnerství.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pak odešli. Neevakuovali fakultu, ale prostě odešli. Proč?

12:16 Šlachta (Přísaha): Pak odešli. Neevakuovali fakultu, ale prostě odešli. Proč?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke střelbě na FF UK.